CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kapadokya'da Ortahisar- Göreme beldeleri arasında yapılması planlanan yol çalışmalarına tepki gösterdi.

UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya'da bulunan peri bacaları yol yapımı nedeniyle yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten CHP İlgezdi, “Yol yapma fikri doğru fakat yol için seçilen yer yanlış. Konunun uzmanları alternatif yollar olduğunu söylüyorken neden UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunması nedeniyle küresel anlamda sorumluluğumuzun da olduğu bir yapıyı yok edelim? Dünya kamuoyunda ülkemize yakışmayacak bu karardan bir an önce dönülmeli. AKP iktidarına ve bu kararın altında imzası olanlara sesleniyorum. Her güzelliğin katili olmaktan yorulmadınız mı?” ifadesini kullandı.

"Saklı Kilise ve Peribacaları tehdit altında"

1. Derece arkeolojik ve doğal SİT alanı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya büyük bir tehditle karşı karşıya kalmasıyla Ortahisar – Göreme beldeleri arasında yapılması planlanan yol çalışmalarının, Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere peri bacalarını, yer altı zenginliklerini, Saklı Kilise’yi ve arkeolojik sit alanlarını tehdit ediyor. Kültür Bakanlığı yetkilileri ve alanında uzman arkeolog isimlerle görüşen CHP’nin Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, edindiği bilgiler doğrultusunda yol çalışmalarının birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde yapılmakta olduğunu ifade etti.

“Yol fikri doğru, seçilen yer yanlış”

Yeni bir yol yapılması planlandığını ve bunun gerekliliğinde hemfikir olduklarını vurgulayan İzgezdi, “Göreme Açık Hava Müzesi’nin içinden zaten bir yol geçiyor. O yol kiliselerin çok dibinden geçtiği için vibrasyon etkisi yaratıyor ve titremeyle tarihi alanlar zarar görüyor. Kültür Bakanlığı yolun kapatılmasından yanaydı ancak bu durum bölge halkı için ciddi sıkıntılar içermekteydi. Yol yapma fikri doğru fakat yol için seçilen yer yanlış bir seçim. Alandaki peri bacalarına oyulmuş mekanların yoğunluğu ve Saklı Kilise’nin hemen yakınındaki yapılar, bu alanın bir manastır alanı olması ihtimalini güçlendiriyor. Alana iş makinalarıyla girmeden önce arkeologlar tarafından bir temizlik ve kazı çalışması yapılarak incelenmesi gerektiği konunun uzmanları tarafından ifade ediliyor. Aksi taktirde birçok yol alternatifi varken saklı kiliseye ve peri bacaları mekanlarına yakın bir yerde yol yapım çalışması başlatmak, peri bacalarının sonunu getirecek bir hamle.” şeklinde konuştu.

“Küresel sorumluluğumuz var”

Bu yanlış karardan dönülmediği takdirde sorumluların, büyük ve geri dönülemez tahribata yol açacaklarını dile getiren Akkuş İlgezdi, “Peri bacalarını ve orada bulunan mekanları teğet geçecek şekilde yol yapılması sadece ülkece bizi ilgilendiren bir durum değil, tüm dünyayı ilgilendiriyor. Çünkü Kapadokya, yapıları itibarıyla, UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunuyor. Ve bu noktada küresel bir sorumluluğumuz var. Alınan kararın yanlış olduğunu buradan Kültür Bakanlığı yetkililerine duyurmak ve onları uyarmak istiyoruz” dedi.

CHP’li Akkuş İlgezdi, konuya ilişkin alanında uzman isimlerle istişare ettiğine değinerek, "Ürgüp’ü Göreme ve Açık Hava Müzesi’ne bağlayan yol seçimi yanlış. Konuyla alakalı görüştüğüm isimlerden aldığım öneri ise şuydu. Mevcut yolun yaklaşık 200-300 metre güneyinde Zemi Vadisi’nden çok daha yumuşak bir inişle ve mevcut yolu hiç uzatmadan, yapım giderlerini de artırmadan bir yol yapımı mümkün. Böyle bir imkan varsa neden ısrarla tarihi değerlerimize zarar verecek bir yol seçelim? Öte yandan yapılması planlanan yola ilişkin imar planında bir planlama kararı bulunmadığı da iddia edilmekte. Buna rağmen ağır iş makinalarıyla yol yapım çalışmaları başladı ve o doğa harikası güzelliklerimizden olan peri bacalarından yığılmış hafriyat görüntüleri gelmektedir.” ifadesine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı