Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Avrupa hisse senetleri piyasalarında satışlar görülürken Londra FTSE 100 endeksi %0,27 ve Alman DAX endeksi %2,04 düşüşler gösterdi. Küresel piyasalar dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisi ile Fed tutanaklarını takip etti. Fed FOMC tutanaklarında istihdam piyasalarının güçlü oluşuna dikkat çekilirken, bazı üyelerin enflasyonun %2 seviyesine ulaştığını görene dek sıkı duruşun devamını savunması sıkı duruş sinyali olarak görüldü. Fed yetkililerinin enflasyon baskılarının azaldığına dair bugüne kadar çok az kanıt görüldüğü konusunda hemfikir olduğuna işaret edilen tutanaklar, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği ve faiz artışlarının hızının gelen verilere bağlı olacağını ortaya koydu. Günün en önemli ekonomik verisi ise perakende satış verisi oldu. Ülkede perakende satışlar, Temmuz’da otomobil satışları ve benzin fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle piyasa beklentilerinin aksine değişim göstermedi. Veri manşette beklenti olan %0,1 yükselişin aksine değişmezken, otomobil hariç rakam düşüş beklentisine karşı %0,4 arttı. Bilançolar tarafında ise, ABD'nin büyük perakende mağazalarından Target'ın ikinci çeyrekteki karı da tüketicilerin yüksek enflasyon nedeniyle isteğe bağlı harcamalardan kaçınmasıyla yaklaşık %90 düşüş kaydetti. Şirketten yapılan açıklamada, Target'ın gelirinin ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3,5 artarak 26,04 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Target'ın net karının ise ikinci çeyrekte yaklaşık %90 azalarak 183 milyon dolara gerilediği kaydedildi. Açıklamada, şirketin geçen yılın ikinci çeyreğinde 3,65 dolar olan hisse başına net karının bu yılın aynı döneminde 39 sente gerilediği aktarıldı. Target tarafından beklentilerden kötü gelen bilanço sonrası satışlar başladı ve kapanışa kadar hareketli bir seans yaşandı ve endeksler günü negatif noktaladı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi, 170 puanın üzerinde değer kaybetti ve %0,50 azalışla 33.980,32 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,72 azalarak 4.274,06 puana ve Nasdaq endeksi %1,25 kayıpla 12.938,12 puana indi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün 8 puanın üzerinde artışla %2,88’e yükseldi. Risk iştahındaki gerilemeye paralel olarak DXY hafif kazançla 106,90 seviyesine kadar primlense de Fed tutanaklarının ardından kazançlarının bir kısmını geri verdi ve 106,5 seviyesinde günü tamamladı. EURUSD paritesi ise bu sabah 1,0165 seviyesinde. Ons altın ise 1.765 USD civarında yatay. Batı ülkeleri ile İran arasında nükleer anlaşmanın yeniden tesis edilmesine yönelik görüşmelerde ilerleme sağlandığına yönelik haber akışı petrolde fiyatların hafif yükselmesine neden oldu. ABD ham petrolü 88,1, Brent petrol bu sabah 93,7 USD/varil seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak negatif bir seyir görüyoruz. ABD vadelilerinde bugün hafif satıcılı bir seyir var. VIX endeksi 19,9 seviyesinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi için nihai enflasyon rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi enflasyonu öncü verilerle aylık %0,1, yıllık %8,9 artış göstermişti. Bugün ABD’de açıklanacak Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisinin Ağustos ayı sonuçları da piyasalar tarafından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta Cuma günü Japonya'dan gelecek olan enflasyon rakamları izlenecek. Japonya'da enflasyon, son üç ayda Japonya Merkez Bankası'nın %2 olan fiyat istikrarı hedefinin üzerinde gelmişti. Manşet enflasyon son olarak %2,4 olurken, BoJ'un gösterge aldığı gıda hariç enflasyonda artış %2,2 olmuştu. Aynı gün Almanya’da ise üretici enflasyonu verisi açıklanacak. Almanya'da üretici fiyat artışı son ay %0,6'ya yavaşlasa da, yıllık artış %32,7 olmuştu.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı