CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Esenyurt Devlet Hastanesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Tuğrul Okudan'ın hayatını kaybettiği sağlıkta şiddet olayına tepki göstererek, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hasta yakınlarının bıçaklı saldırısına uğrayan güvenlik görevlisinin yaşamını yitirmesine ilişkin Akkuş İlgezdi, “Bir çalışma arkadaşımızı daha sağlıkta şiddete kurban vermenin üzüntüsünü ve öfkesini yaşıyoruz. İktidarın sağlık yasası, çalışma arkadaşımız Tuğrul Okudan’ı yaşatmaya yetmedi.” dedi.

İzgezdi, “Kapsamlı ve caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmanız için daha kaç can kaybedeceğiz?” diyerek, “Bir sağlık çalışanımızı daha hasta yakınlarına kurban etmek istemiyoruz. Neyi bekliyorsunuz?” ifadesini kullandı.

“Hastanelerde can güvenliği kalmadı”

Ölümle sonuçlanan sağlıkta şiddet olayına ilişkin konuşan İzgezdi, şunları söyledi:

“1 Ağustos'ta sağlıkçılarımız için Meclis’te olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştık, biz oradaydık fakat ne yazık ki iktidar ve ortaklarından gelen olmamıştı. Siz daha o gün Meclis’e gelmeyerek, sağlıkçılarımızı yok saymıştınız ve yok saymaya devam ediyorsunuz. Ne zaman sağlıkçılar söz konusu olsa iktidar tarafında bir ölüm sessizliği. Artık ne bu ölüm sessizliğine ne de sağlık çalışanlarımızın ölümüne tahammülümüz kalmadı. Esenyurt’ta bir acil serviste yaşanan olay bütün sağlık camiasını derinden yaralamıştır.”

İzgezdi, İktidarın sağlık düzenlemeleri Tuğrul Okudan’ı yaşatmaya yetmemiştir.” diyerek, “Sadece bir ‘sessiz olun’ uyarısı, bir sağlık emekçimizi canından ediyorsa, hastanelerde artık can güvenliği yok demektir.” açıklamasında bulundu.

“Tuğrul Okudan, sağlık emekçisidir”

Hastanelerde görev yapan, halk sağlığı için hizmet eden her bir çalışanın sağlık emekçisi sayılması gerektiğini de anımsatan Akkuş İlgezdi, “İktidarın sağlık düzenlemeleri, sağlıkta şiddete kurban verdiğimiz çalışma arkadaşımız Tuğrul Okudan’ın hasta yakınlarından şiddet görmesini engellemediği gibi yaşarken de sağlık emekçisi saymadı. Hastanelerde görev yapan güvenlik görevlileri de sağlık ekibinin bir parçasıdır.” diye konuştu.

İzgezdi, sağlık sistemine bütüncül bir yaklaşımla bakılması gerektiğini belirterek, “Sağlık emekçileri arasında ayrım yapılmamalıdır. İktidar her ne kadar buna katılmasa da bizim için Tuğrul Okudan, sağlık emekçisidir ve yaşanan bir sağlık cinayetidir. Hastane bünyesinde emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızın sağlık emekçisi sayılmaması da iktidarın sağlıkta şiddetle mücadeledeki samimiyetsiz politikasının bir diğer boyutudur.” dedi.

“Sağlıkta şiddetin varlığını kabul etmedikçe önüne geçemezler”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yayımladığı başsağlığı mesajına ilişkin konuşan İzgezdi, “Nasıl oluyor da Sayın Bakanın gördüğü, ‘sağlıkta iyi haberlerin birbirini izlediği günleri’ biz göremiyoruz. Her gün sağlık cinayetlerine bir yenisinin eklenmesi an meselesiyken, sağlıkta iyi haberler masalı artık inandırıcılığını yitirmiştir.” ifadesini kullandı.

İzgezdi, “İktidar artık pembe bir tablo çizmekten vazgeçip, sağlıkta şiddetin var olduğunu kabul etmedikçe, sağlıkta şiddetin önü alınamayacak.” ifadesini kullanarak, “Buradan Sayın Bakana seslenmek istiyorum. Gelin elbirliğiyle gerçek ve caydırıcı kararlar alacak yeni bir sağlıkta şiddet yasası çıkaralım. Çıkaralım ki bahsettiğiniz o güzel günleri sadece siz değil bizler de görelim.” dedi.

Hibya Haber Ajansı