Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İzmir'de partisinin 2. Olağan Kongresi'ne katıldı.

Erbakan halkın pek çok kesimi gibi esnafın da büyük sıkıntıda olduğunu belirterek Gaziantep’te bir esnafla yaşadığı çarpıcı diyaloğu şöyle anlattı:   

“Gaziantep’te konuştuğumuz cep telefonu satan bir esnafa gittik. Karanlıkta oturuyor ve elektrik zamlarından dolayı klimasını açamamış bize cep telefonu kabını gösteriyor ve diyor ki: “Bakın başkanım bu cep telefonu kabı mı AK Parti mi deseniz ben bu telefon kabına oyumu veririm bir daha AK Parti’ye vermem diyor. Bu noktaya geldik.’ Gittiğimiz her yerde esnafımızda muazzam bir tepki ver. Bizi bunlardan kurtarın da ne yaparsanız yapın diyorlar. Esnaf nasıl dertli olmasın? Kur krizinin başladığı 2018’den bu yana son 4 yılda konutta kullanılan doğalgaza ‘yüzde 313’, birinci kademe işyerinde kullanılan doğalgaza yüzde 620.5, ikinci kademe işyerinde kullanılan doğalgaza ise yüzde 1071,5 zam gelmiş. Elektrikte ise bu yıl içinde 8 ayda konutlardaki fatura “yüzde 109-212” arasında, ticarethanelerin elektrik fiyatı “yüzde 177-269” arasında ve sanayinin kullandığı elektriğin fiyatı “yüzde 408” oranında arttı. Elektrik ve doğalgaza yapılan bu yüklü zamlar üreticinin, sanayicinin, esnafın belini büküyor.”

İktidarın milyonlarca vatandaşa yapılan sosyal yardımları övünülecek bir şey gibi sunduğunu aktaran Erbakan, aslında bunun ekonomik buhranın ilanı olduğunu kaydetti:  

“Geçtiğimiz günlerde Sayın Erdoğan büyük bir ‘müjde’ açıkladı: “2 bin lira ve altındaki borçların tasfiye edilmesiyle birlikte yaklaşık 5,5 milyon vatandaşımız icra takibinden kurtulmuş olacak” dedi. Ve bunu büyük bir müjde olarak sundu… Yahu siz 20 yıldır tek başınıza hiç kimseye nasip olmamış yetkilerle iktidardasınız ve 5,5 milyon aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyon vatandaş 2000 lira ve daha azını ödeyemeyecek duruma düşmüş. Bu nasıl müjde Allah aşkına?  Bu bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’nın ağzından 20 milyon insanın 2000 lirayı bile ödeyemeyecek duruma geldiğinin ilanıdır. Yine resmi verilerle 2 milyon 345 bin hane elektrik faturasını ödeyebilmek için elektrik tüketim desteği ve doğalgaz fatura desteği almak zorunda kaldı. Şimdi de elektrik faturası desteği verilen hane sayısının 4 milyona çıkartılacağı vaat ediliyor. Aslında iktidar, sosyal destek paketleri ile halkı uyguladığı politikalarla nasıl yoksullaştırdığını övünülecek bir şey gibi kamuoyuna sunuyor. Geçtiğimiz kış da 4 milyon insana doğalgaz yardımı yapıldığını Bakanlık açıkladı. 20 milyona yakın insan da ısınmasını karşılayamamış. 2021 yılında bakanlık 5,7 milyon haneye sosyal yardım yaptık diye açıklamıştı. Son açıklanan Sosyal Destek Paketlerindeki yardım ve desteklerden en az 17 ila 18 milyon kişinin yararlanacağını vurgulayan iktidar bunu övünülecek bir şeymiş gibi açıklıyor. Türkiye’de nüfusunun neredeyse dörtte biri sosyal yardıma muhtaç olduğunun ilanı bu.”

Ekonomik sıkıntıların sebebini paylaşımda adalet ilkesinin uygulanmaması olduğunu aktaran Erbakan, “Ülkenin kaynakları faize, imtiyazlı holdinglere, israfa ve Kur Korumalı Mevduata gidiyor. Hükümet bu sene faize 329 milyar lira, 5 tane holdinge 70 milyar lira garanti ödemesi, Kur Korumalı Mevduata yaklaşık 100 milyar lira ödeme yapılacak, 50 milyar lira da israfa yapsalar ki çok rahat yaparlar. Toplam 550 milyar lira sadece bu 4 kaleme gidiyor. Yani vatandaşa, çiftçiye, memura, işçiye para yok.  Bakınız 500 bin daireli Sosyal Konut Projesi açıklandı. İktidarın bu sene yapacağı 330 milyar borç faizi ödemesiyle 2+1 dairelerden 540 bin konut satın alınabiliyor. Yani iktidar 540 bin konut parasını sadece 1 senede faize veriyor. Faiz ödemesi olmasa bu daireler vatandaşa bedava verilebilirdi. Yine aynı hesapla 160 bin konut, Kur Korumalı mevduata veriliyor. 140 bin konut parasını 5 tane imtiyazlı holdingin garanti ödemesine veriliyor. İşte paylaşımda adalet olmazsa, önce millet yerine önce imtiyazlılar önce itibar ve gösteriş derseniz gelinecek nokta budur.” ifadelerini kullandı. 

İktidara gelmeleri durumunda 81 ilde 681 refah projesini hayata geçireceklerini belirterek kamuda tasarruf dönemini başlatacaklarını açıklayan Erbakan, "Gelir gelmez ilk işimiz işçiye, memura, emekliye, yüzde 150 maaş zammı yaparak işe başlamaktadır. Çiftçiye, köylüye en yüksek tavan fiyatlar, ucuz elektrik. Ürettiği bütün mahsule devlet tarafından alım garantisi, bütün girdilerin devlet tarafından sübvanse edilmesi, 54. hükümette tarihimizde bunun uygulamalarının hepsi var." diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı