Rusya'nın referandumları  Savaşın ilk aylarından beri yapılması beklenen referandumlar, en uzak doğu bölgeleri olan Luhansk, Kherson ve kısmen Rus kontrolündeki Zaporizhzhia ve Donetsk bölgelerinde 23 Eylül Cuma günü başlayacak.

Ukrayna haritası ve bölgeler

Çarşamba günü erken saatlerde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna'daki işgal altındaki bölgelerde referandum düzenleme planlarını reddetti ve Ukrayna'nın müttefiklerine Cuma günü başlaması planlanan oyları kınadıkları için teşekkür etti.

Rusya'nın kontrolündeki dört bölge Salı günü, Rusya'nın ayrılmaz bir parçası olmak için bu hafta oylamaya başlama planlarını açıkladı ve bu, Ukrayna'nın savaş alanındaki başarılarının ardından Moskova'nın savaşı tırmandırmasına zemin hazırlayabilir.

Ne yapacak? Putin'in başkanlık ettiği Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, bölgeleri Rusya'ya dahil eden referandumların yeniden çizilen sınırları "geri dönülmez" hale getireceğini ve Moskova'nın onları savunmak için "her yolu" kullanmasını sağlayacağını söyledi.

Zelenskyy, duyurularla ilgili çok sayıda soru olduğunu, ancak Ukrayna'nın Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen bölgeleri geri alma taahhüdünü değiştirmeyeceklerini vurguladı.

Zelenskyy'nin açıklamasının ardından bu, Ukrayna'nın söz konusu bölgeleri “işgal etmeye” mecbur olduğu anlamına geliyor. Bu, Rus tarafında dedikleri gibi, savunmak için her türlü yolu kullanarak tam ölçekli bir misillemeye yol açacaktır.

Ayrıca Putin, Çarşamba günü başlayacak olan kısmi seferberlik hakkında bir kararname imzaladığını söyledi. Putin, "Kısmi seferberlikten bahsediyoruz, yani yalnızca şu anda yedekte bulunan vatandaşlar zorunlu askerliğe tabi olacak ve her şeyden önce silahlı kuvvetlerde görev yapanların belirli bir askeri uzmanlığı ve ilgili deneyimi var." dedi.

Batı reaksiyonları ve potansiyel reaksiyon  Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia ve Donetsk bölgelerinde yaklaşan oyların Moskova'nın yolundan gideceği kesin. Ancak, bu oylamalar Kiev'i askeri ve diğer desteklerle destekleyen, güçlerinin doğu ve güneydeki savaş alanlarında ivme kazanmasına yardımcı olan Batılı liderler tarafından hızla reddedildiler.

Yukarıda belirtildiği gibi, Ukrayna, orijinal topraklarının tamamen yeniden düzenlenmesine kadar durmayacak, buna 2014'te ilhak edilen Kırım da dahil. Şimdilik savaş alanında, Ön cephedeki durum, inisiyatifin Ukrayna'ya ait olduğunu açıkça gösteriyor. Ve bu konuda Ukrayna ortaklarının tam desteğinden yararlanıyor.”

Tek sorun, batının, “kendi” topraklarında zemin kaybedecekleri durumda kitle imha silahlarına gerçekten başvurabilecek psikopat liderlerle uğraşıyor olmasıdır.

Üç gün önce ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'da bir dizi askeri kayıptan sonra taktik nükleer veya kimyasal silah kullanmamaya çağırdı.

ABD kanalı CBS'de yayınlanan 60 Dakika programında Amerikalı bir muhabirin, bu tür silahları kullanmayı düşünse Putin'e ne söyleyeceği sorusuna Biden, "Yapma. yapma. yapma. Dünya Savaşı'ndan bu yana hiçbir şeye benzemeyen savaşın çehresini değiştirecektir.”

Biden, ABD'nin tepkisinin "sonuçlu" olacağını söyledi - ancak ayrıntı vermeyi reddetti.

Biden, “[Rusya] dünyada hiç olmadığı kadar parya haline gelecek” dedi. “Yaptıklarının kapsamına bağlı olarak, hangi tepkinin olacağını belirleyecek.” Bu nedenle, Rusya kırmızı düğmeye basarsa, dünyanın her iki tarafında da nükleer bombaların uçuşmasını bekleyebiliriz.

Rus füzesi ve kitle imha silahları kullanımı  Putin, Batı'yı "nükleer şantaj" yapmakla suçladı ve "önde gelen NATO devletlerinin bazı üst düzey temsilcilerinin Rusya'ya karşı nükleer kitle imha silahları kullanma olasılığına ilişkin açıklamalarına dikkat çekti:

“Rusya ile ilgili bu tür açıklamalara izin verenlere, ülkemizin de çeşitli imha yöntemlerine sahip olduğunu ve NATO ülkelerininkinden daha modern ve ayrı bileşenler için ve ülkemizin toprak bütünlüğünün tehdit edildiği durumlarda, ülkemizin toprak bütünlüğünün tehdit altında olduğunu hatırlatmak isterim.” Putin, "Rusya'yı ve halkımızı korumak için elimizdeki tüm imkanları kesinlikle kullanacağız" dedi.

Moskova'nın doktrini uyarınca nükleer silahlar, "Rusya'ya veya onun müttefikine kitle imha silahları kullanılarak bir saldırı" sonrasında veya "devletin varlığı tehdit altında olduğunda" kullanılabilir.

Erdoğan'ın Putin'e ilişkin açıklamaları ve savaşın sonu  Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım da dahil olmak üzere Rusya'nın işgal ettiği tüm toprakları geri vermesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında PBS NewsHour'a verdiği demeçte, Karadeniz yarımadasının "hak sahiplerine iade edilmesi gerektiğini" söyledi ve Moskova'da öfkeye yol açabilecek yorumlarda bulundu.

Erdoğan, PBS'ye geçen hafta Özbekistan'da Putin ile yaptığı görüşmede, Rusya Devlet Başkanı'nın kendisine "mümkün olan en kısa sürede buna son vermeye istekli olduğu" izlenimini verdiğini söyledi. Erdoğan, Ukrayna ile Rusya arasında 200 rehinenin değiş tokuş edileceğini de söyledi.

Erdoğan röportajda, Rusya-Ukrayna savaşında NATO üyesi olan Türkiye'yi tarafsız olarak sunmaya devam ederek, “taraf tutmakla” düşmanlıklarda bir sonuca varılamayacağını söyledi. Ancak Rusya'nın "işgalinin meşrulaştırılamayacağını" da söyledi.

Sonuç? Doğu Ukrayna'daki Kharkhiv bölgesindeki şiddetli kayıpların ardından Putin, kitle imha silahlarının kullanımını haklı çıkarmak için şu anda Rus işgali altındaki toprakları hızla ilhak etme askeri kararını almış görünüyor.

Ukrayna'nın karşı saldırısının ardından Putin, söz konusu bölgenin yenilgisinden çokça sorumlu tutuluyordu. Devlet televizyonu bile askeri kararlarını alenen eleştirirken, bu arada Rusya'nın kendisini Ukrayna'daki bütün bir batılı ordu koalisyonuna karşı savunduğunu söyleyerek yenilgiyi haklı çıkardı.

Rusya'nın Batı'ya yönelik suçlamaları doğru değildir ve tamamen Rusları orduya kaydolmaya ve ordunun moralini yükseltmeye motive etmek için Batı karşıtı propagandasını sürdürmek amacıyla uydurulmuştur.

Doğru olan tek şey, Ukrayna'nın tüm Ukrayna gerçek sahibine geri verilene kadar karşı saldırılarını durdurmayacağıdır. İlhak, Ukrayna birliklerinin er ya da geç topraklarını “işgal etmesine” yol açacak ve Rusya'dan acımasız bir misillemeye yol açacak.

Rusya, kitle imha silahları kullanabilir, ancak Biden bunun her iki tarafın da birbirini bombalamasına yol açacağını ve bir üçüncü dünya savaşına ve kazananın olmamasına yol açacağını ima ettiği için, mantık temelinde pek olası değildir.

Kısmi olarak başlayan bir diğer alternatif ise Rus ordusu için zorunlu askerlik yoluyla topyekûn seferberliğin kullanılmasıdır. Bu, Putin'in popülaritesi için politik olarak olumsuz bir darbe olsa bile, Rusya'ya tüm Ukrayna'yı işgal etmek için gerekli güçleri verecektir.

Kaynak Enver Erkan / Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı