GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 TRY Kapasite Kullanım Oranı (Eyl) 76,70%
10:00 TRY İmalat Güveni (Eyl) 102,1
11:00 EUR Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Eyl) 87 88,5
16:00 EUR AMB Başkanı Lagarde’ın Konuşması
23:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması

“ÖNE ÇIKANLAR”

Borsalar yeni haftayla birlikte kayıplarını sürdürdü”

Merkez bankalarının sıkılaşma süreci ile birlikte tahvil getirileri yükselişini sürdürürken, Dolar endeksi de 20 yılın en yüksek bölgesine ulaştı. Borsalar ise riskten kaçışın sürmesiyle yeni hafta açılışında da baskılandı.

Japonya’da kayıplar 2,3%’ü geçerken, Çin ve Hong Kong’da yatay bir seyir izlendi. ABD endeks vadelileri ise 0,5 – 0,6% civarında kayıplar yaşadı.

Merkez bankalarının sıkılaşma sürecinin devamı, Fed tarafında ise sıkılaşmanın hızını koruyacağı beklentisiyle birlikte küresel büyümenin baskılanacağı yönündeki tahminler artış yaşadı. Bu da riskli varlıklardan kaçışı hızlandıran sebep oldu.

Riskten kaçış sürecinden sadece tahvil ve borsa tarafı etkilenmiyor. Petrolde de büyümeye yönelik endişeler talep kaygısı oluştururken, Ocak ayından bu yana en düşük fiyatlar görüldü.

Gün içinde veri akışı dışında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ve FOMC Üyesi Mester’ın konuşmaları takip edilecek.

EURO BÖLGESİ

“Alman Ifo İş İklimi Endeksi”

Almanya’da ekonomik koşulları ölçen Ifo İş İklimi Endeksi Ağustos ayında pandeminin ağır koşullarının yaşandığı dönemden bu yana en düşük seviyelere ulaştı. PMI rakamları ülkede imalat ve hizmet aktivitesindeki ivme kaybını işaret ederken, Ifo verisinin de bu duruma ilişkin görünümü desteklemesi sürpriz olmayacaktır. Ancak endeks ilerleyen dönemde toparlanma süreci için ipucu sağlayabileceğinden yakından takip ediliyor.

ŞİRKET HABERLERİ

AYEN: Sermaye ve oy hakları yönünden %100 oranında hissedarı bulunduğumuz Bağlı Ortaklığımız Ayen Ostim Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Balıkesir İli, Kepsut İlçesi sınırları içerisinde tesis edilmiş olan 25,2 MWm/24 MWe kurulu gücündeki Çaypınar RES projesi için verilen 19/03/2020 tarihli ve EÜ/9249-14/04467 numaralı üretim lisansımızın birden çok kaynaklı üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında yardımcı kaynak olarak 5,5009 MWm GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulmak suretiyle tesisimizin toplam kurulu gücü 30,7009 MWm/ 24 MWe yükseltilmiştir. Bu kapsamda GES Yatırımı için yapılan inşaat çalışmaları tamamlanmış olup; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 22.09.2022 tarihinde geçici kabulü yapılarak; tesis ticari işletmeye alınmıştır.

ZOREN: Şirketimiz ve hakim ortağı Zorlu Holding AŞ ile Wren House Infrastructure LP ("WH") (KIA bağlı ortaklığı) arasında sermayesinin tamamına iştirak ettiğimiz Hollanda'da kurulu, ZES N.V.'nin ("ZES") çoğunluk paylarının ve Şirketimizin azınlık paylarının satışı ve Şirketimiz ile Kuwait Investment Authority ("KIA") arasında imzalanan kredi sözleşmesinin tadili hususlarında müzakere süreçleri devam etmekte olup, gelişmeler tam ve zamanında kamuya açıklanacaktır.

GESAN: Şirketimiz, TEİAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından 23/09/2022 tarihinde gerçekleştirilen ‘'0,6/1 kV Anma Gerilimli PVC Yalıtkanlı Muhtelif Tiplerde Toplam 285.500 Metre Kablo Alımı'' konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 22.567.730, -TL'dir. (Yirmiikimilyonbeşyüzatmışyedibinyediyüzotuz, Türk Lirası)

GWİND: Şirketimizin halka arz sırasında taahhüt ettiği büyüme vizyonuna ulaşma hedefi doğrultusunda, Şirketimiz ile Gökova Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin ("Gökova") tek pay sahibi Şık Mehmet Aslan ("Satıcı") arasında Gökova'nın sermayesinin %100,00'ünü temsil eden nama yazılı payların tamamının Şirketimizce 2.000.000 USD ve 1.585.497,88 TL bedel mukabilinde devralınması amacıyla, 23.09.2022 tarihli bir Pay Alım ve Satım Sözleşmesi ("Sözleşme") imzalanmıştır.

KARSN: İtalya'da TPER Bologna'nın açtığı 24 adet [kesin (+7 opsiyonlu)] 18m elektrikli otobüs ihalesinde, ihale kazananı Karsan Europe SRL olarak bildirilmiş olup ilgili mevzuatta öngörülen prosedür ve süreçlerin tamamlanması sonucunda sözleşme imzalanmıştır.

CLEBİ: Şirketimiz Yönetim Kurulu, 23 Eylül 2022 (bugün) tarihinde, Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde mukim %99,9 oranında iştiraki bulunduğu, 25.730.000 Hint Rupisi ödenmiş sermayeli, Celebi Airport Services India Private Limited'in ("CASI") Hindistan'daki stratejik büyüme planları çerçevesinde öngördüğü yatırımların gerçekleştirmesi ve artan faaliyetlerinin finansmanını için ihtiyaç duyduğu 203.040.000 Hint Rupisi tutarındaki öz kaynağın Hindistan'da tabi olunan yasal mevzuat dahilinde primli sermaye artışı yapmak suretiyle karşılanmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede, Şirketimizce toplam 202.836.960 Hint rupisi (yaklaşık 2,6 milyon Avro) ödenmesine ve Şirketimizin sahip olduğu %99,9 oranındaki ortaklık payının korunmasına, bu hususta Şirketimiz tarafından yapılması gerekli bilcümle iş ve işlemlerin yapılmasına mevcudun oybirliğiyle karar vermiştir.

GESAN: Şirketimiz, MUĞLA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile aşağıda detayları verilen 2 (iki) proje için toplam 11.000.000, -Euro (Onbirmilyon, Euro) tutarında anlaşmaya varmıştır. (Güncel baz Euro/TL kuru ile anlaşma bedeli toplamı 197.120.000, -TL)

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

KARSN: Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş. sermayesinin %63,46 payına Kıraça Holding A.Ş. sahiptir. Silcolux Investments S.A. ile İnan Kıraç arasında imzalanan pay devir sözleşmesi neticesinde Silcolux Investments S.A.’nın sahip olduğu %45 oranındaki Kıraça Holding A. Ş. hisseleri İnan Kıraç’a devrolmuştur. Bu çerçevede Kıraça Holding A.Ş. sermayesinde İnan Kıraç’ın sahip olduğu doğrudan pay oranı % 89’a ulaşmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı