RİZE - 26.09.2022 - HİBYA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Deniz Saltuk Çay Kanunu'na ilişkin açıklama yaptı.

CHP’li Saltuk, “Bu sene rekoltenin düşük olması nedeniyle yaş çay yaprağı satışlarında çok sorun yaşanmadı, özel sektörde Çaykur’un açıklamış olduğu fiyattan alım yaptı. Bu çay sezonun da özel sektör Çaykur’un açıklamış olduğu fiyattan yani taban fiyatta çay alabiliyormuş. Özel sektör Çaykur’un açıklamış olduğu fiyattan çay aldığında ne kota sorunu oluyor ne de kontenjan sorunu oluyor." dedi.

'Çay tarımını ve Çaykur’u korumayan hiçbir kanunu ve kanun teklifini kabul etmeyiz.' Diyen Saltuk şu ifadelere yer verdi:

"Yıllardır çay kanunu çıkarılsın dedik. Biz daha önce de açıkladık üreticiyi, çay tarımını ve Çaykur’u korumayan hiçbir kanunu ve kanun teklifini kabul etmeyiz. Bugün de aynı şeyleri söylüyoruz. Taban fiyat uygulamasını kanunlaştırmayan, Çaykur’u varlık fonundan çıkarmayan hiçbir kanun teklifini kabul etmeyiz.

Çay üreticilerinin promosyonla ilgili talepleri devam etmektedir. Çaykur’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin sorunları ve talepleri çözülmeden beklemektedir."

CHp'li Saltuk önerilerini şöyle sıraladı:

"İçinde taban fiyat uygulaması olmayan, üreticiyi mağdur edecek, Çaykur’u yok edecek kanun teklifini bütünüyle geri çekiniz. Gelin hep birlikte en geniş katılımla en geniş mutabakatla çay kanununu hazırlayalım ve meclisten geçerek yasalaşmasını sağlayalım.

Yaş çaya verilen destekleme bedeli 30 kuruştan en az 1 TL’ye çıkarılsın ve 2022 yılı bitmeden ödensin.

Çay üreticilerinin promosyon talebi yerine getirilsin ve bu konuda ki çalışmalara hemen başlanılsın

Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin sorunları çözülsün ve talepleri yerine getirilsin. 12 ay aş ve iş tüm çalışanların en demokratik hakkıdır.

Rize ticaret borsası ve Çaykur, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Esnaf Odası ve Rize MÜSİAD ve Ziraat Odaları, belediyeler çay üreticilerinin çocuklarına burs versin . Bu burs talebimiz aynı zamanda tüm öğrenciler içinde geçerlidir.”

Hibya Haber Ajansı