OPEC+ üyesi ülkelerin günlük petrol üretim kısıtlamalarında piyasa beklentisi geçen hafta 500,000 ile başlayıp ardından Rusların tavsiyesi ile 1 mn çıkmasının ardından nihai olarak ise Kasım ayında 2 milyon varil/gün kısılacağının açıklanması ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı bin Salman’ın , 2 milyon varil/günlük üretim kısıntısının Batılı ülkelerde artan faizleri ve zayıf küresel ekonomiye yanıt için gerekli bir adım olduğunu vurgulaması enerji sahiplerinin pro-aktif davrana bilme gücünü gösteriyor. Şimdi piyasalar aslında bunun reel ekonomiye yansımasının suudi Enerji Bakanı’nın belirttiği gibi 1,0-1,1 milyon varil/gün değil de 0,9 milyon varil/gün ya da 0,4-0,6 milyon varil/gün seviyesinde kalacağı ve bunun büyük kısmının Körfez ülkelerinden geleceğini öngörmekle uğraşıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Batı'nın Rus petrolüne fiyat sınırı uygulaması halinde Rusya'nın bunun negatif etkilerini telafi etmek için petrol üretimini kısabileceğini belirtirken Rusya'nın 70 dolar/varil seviyesinde petrol fiyatı uygun gördüğünü de belirtiyordu

Asya hisseleri bugün temkinli bir şekilde yükselirken, dolar ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde gevşedi ve petrol fiyatları OPEC+ üyeleri tarafından taahhüt edilen derin üretim kesintilerinin ardından dördüncü günde de yükselişte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi , ABD vadeli işlemlerinin artmasıyla %0.4 , Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0.7 , Güney Kore %1.2 ve Avustralya %1 yükseldi.

ABD vadelileri de S&P 500 %0,6 ve Nasdaq ise %0,9 yükselişte

Petrol fiyatları art arda dördüncü gün artarak Eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de %0,6 artışla varil başına 88,26 $'a yükselirken, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 artışla 93.9 $'dan işlem görmekte.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, yurt dışında Almanya fabrika siparişleri, Euro Bölgesi perakende satışlar ve ABD bölgesel merkez bankası başkanlarından ; Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Fed üyesi Lisa Cook’un konuşmalarını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Çekya’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülkelerin büyükelçilerinin Rusya’ya yönelik 8. yaptırım paketinde siyasi anlaşma sağladıkları belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname ile Zaporijya Nükleer Santrali’nin mülkiyeti Rusya’ya geçti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Batı'nın Rus petrolüne fiyat sınırı uygulaması halinde Rusya'nın bunun negatif etkilerini telafi etmek için petrol üretimini kısabileceğini söyledi.

OPEC+ üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının 2 yıl sonra ilk kez yüz yüze gerçekleştirdikleri toplantıdan üretimin Kasım ayında 2 milyon varil/gün kısılması kararı aldı.

Güney Kore'de döviz rezervleri, Merkez Bankası'nın won'un değer kaybına karşı koymak için yaptığı müdahaleler nedeniyle, Eylül ayında bugüne kadar görülen en büyük ikinci aylık düşüşünü kaydetti.

San Francisco Fed Başkanı Daly, Fed'in daha fazla faiz artırarak enflasyonu frenleme taahhüdüne bağlılığını tekrarladı. Ancak Daly, ekonominin çatırdamaya başlaması halinde faizlerde hızlı ilerlemeyeceğini de vurguladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon ile mücadelenin daha başlarında olunduğunu savundu. Faiz oranlarının ekonomide talebi "ılımlı şekilde sınırlayacak" seviyeye kadar yükseltilmesini istediğini belirten Bostic, o seviyeye ulaşıldıktan artırımların etkilerinin değerlendirilmesi için faizlerin bir süre sabit tutulması gerektiğini değerlendirdiğini vurguladı.

Yeni Zelanda'da ürün fiyatlarında son 6 aydır düşüş yaşanıyor.Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu(ANZ) tarafından açıklanan ANZ ürün fiyatları endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 geriledi. Böylece Nisan ayında başlayan düşüş bugüne kadar devam etti.

Goldman Sachs, ABD ekonomisi için üçüncü çeyrek GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Banka, daha önce yüzde 0,9 olarak duyurduğu tahminini bir dizi ekonomik göstergenin beklentilerden daha iyi gelmesi sonrasında yüzde 1,9'a çıkardı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı