USD/TRY: Geçen hafta sonuna doğru risk iştahındaki zayıflama eğilimi bu haftaya başlarken de sürüyor. S&P500 vadelisi ve MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,5 oranında gerilirken, geçen hafta %2,3 oranında değer kazanan Dolar endeksi (DXY) bugüne de hafif de olsa alıcılı bir görüntüyle başlıyor. Bu hafta Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşma öne çıkıyor. Beklentilerden düşük gelen enflasyon verisi Fed'den eylül ayındaki 75 baz puanlık faiz artırım beklentisinde düşüş gözlenmişti. Ancak, toplantıya kadar önemli verilerin açıklanacak olması ve bazı üyelerin şahin konuşmaları ile 75 baz puan ihtimali %60'a kadar çıktı ki bu da Dolar kuvvetlenmesini destekleyen bir unsur oldu.
Bununla birlikte Avrupa'da enerji fiyatlarındaki artış da Dolar'ı destekleyen bir diğer etmen idi. Şu aşamada Avrupa'daki enerji arzına yönelik sıkıntıların devam ediyor olması genel olarak fiyatlamalar üzerinde etkisini gösterebilecekken, Jackson Hole'da Powell'ın sadece son enflasyon verisini dikkate alarak yumuşamayabileceği düşüncesi borsalarda alım iştahının düşük kalmasına neden olabilir ve Dolar da dirençli görüntüsünü koruyabilir. Yurtiçi tarafta ise hafta sonu TCMB'nin açıkladığı makroihtiyati tedbirlerinin bugün ülke risk primimizde dalgalanma yaratması beklenebilir. Parasal aktarımın etkinliğini desteklemek üzere, Bankalar için %20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, %30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikâme edilmesi ve bankaların verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak olmasına yönelik getirilen düzenleme piyasada ilk etapta CDS'de yükselişe neden olabilir. Genel olarak regülasyonların yarattığı belirsizlik algısının etkisi görülebilir. Kur tarafında ise bu sabah net bir hareket gözlemlemiyoruz. TL sepet bazında (1USD 1EUR ortalaması) yatay. Diğer yandan, belirsizliklere karşın söz konusu düzenlemenin bir taraftan daraltıcı bir etkisinin de olması TL'de oynaklığın düşük kalmasına katkı sağlayabilir. Teknik olarak ise 18,0 seviyesinin üzerinde kalındıkça 18,24 hedefte kalabilir. Yurtdışında Jackson Hole toplantısı dışında ABD ve Avrupa'da ağustos ayı öncü PMI verilerinin yanında ABD'de ikinci çeyrek GSYH büyüme ve PCE fiyat endekslerinin revizeleri, dayanıklı mal siparişleri, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve konut piyasası verileri, Avrupa tarafında, ECB'nin temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanaklar ve Almanya'da IFO iş dünyası endeksi takip edilecek. Yurt içinde ise yarın ağustos ayı tüketici güven endeksi, perşembe günü ağustos ayı sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB'nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetleri yayımlanacak


EUR/USD: Bu hafta 25-27 Ağustos arasında düzenlenecek Jackson Hole Sempozyumu öncesinde piyasanın defansif modda olma eğiliminde olması ve Euro Bölgesi'nde yükseliş kaydeden enerji fiyatları paritede risk unsurları olarak takip ediliyor. ECB tarafında Yönetim Kurulu Üyesi Nagel, yüksek enflasyon dikkate alındığında, daha fazla faiz artırımının gerekli olduğunu belirtirken, enerji krizinin tırmanması durumunda Almanya ekonomisinin resesyonla karşı karşıya kalmasının olası gözüktüğünü de vurguladı. Bunun yanında Almanya'da Başbakan Scholz, Rusya'dan gerçekleşen doğalgaz ithalatının bu kış ikame edilememe riski olduğunu açıkladı. Bu kapsamda, geçen hafta %2,2 oranında düşerek 1,0040 seviyesinden kapatan paritede baskının sürebileceğini ve EURUSD'nin 1,0080 direncinin altında kalarak 0,9950 seviyesine kadar düşüş kaydedebileceğini düşünüyoruz.


XAU/USD: Satış baskısı altında kalan ve orta vadeli ortalamalarından aşağı yönde uzaklaşan değerli madende zayıf görüntü bu sabah da sürüyor. Bu haftaki Jackson Hole toplantısı öncesinde piyasanın defansif modda kalma eğiliminde olması ve Euro Bölgesi'ndeki sorunların da etkisiyle Dolar'ın değer kazanması Ons Altın tarafında baskının sürmesine neden olabilir. Bu kapsamda, değerli madenin 1.758 direncinin altında kalarak 1.714 desteğine kadar düşüş kaydedebileceğini düşünüyoruz.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı