DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Antlaşması’nın 61. yıl dönümü dolayısıyla konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye kökenlilerin Almanya’daki en büyük göç topluluğu olarak yaşamlarını sürdürdüklerinin altını çizen Yeneroğlu, “3,5 milyonu aşan nüfusu ile Almanya’daki varlıklarını beşinci kuşağa taşıyan Türkiye kökenliler, bulundukları ülkede bilimden sanata, spordan iş hayatına varan geniş bir yelpazede ürettikleri ile ülkenin asli unsurlarından biri haline geldi.” ifadelerini kullandı.

“Irkçılık ve İslamofobi ile mücadele halen güncel”

Yeneroğlu, Almanya’daki Türk diasporası için ırkçılık ve İslamofobi ile mücadele, siyasal ve toplumsal katılım başlıklarının güncelliğini korumaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Almanya’da bulunan vatandaşlarımızın anadil Türkçeyle ilişkilerini geliştirmeleri, Müslüman toplumun ötelenen kurumsal haklarını elde etmeleri için destekleyici bir rol üstlenen, onları araçsallaştırmayan, öznelliklerini destekleyen ve tüm renkleri kucaklayan kapsayıcı politikaların güçlendirilmesi gerekmektedir.”

“Türkiye-Almanya ilişkileri Türk Diasporası açısından önemli”

Almanya’da gerçekleşen son federal seçimlerde ortaya çıkan koalisyon sözleşmesinin Türkiye-Almanya ilişkileri açısından ve Almanya’da yaşayan Türk Diasporası açısından önemine dikkati çeken Yeneroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Sözleşmede yer verilen AB-Türkiye diyaloğunun süreceği, Almanya’da yaşayan çok sayıda Türkiye kökenlinin iki ülke arasında özel bir yakınlık yarattığı vurgusu, Almanya’daki Müslümanların yaşamları dikkate alınarak Müslüman yaşamının çeşitliliğinin destekleneceği ve modern bir vatandaşlık yasası oluşturularak çoklu vatandaşlığın etkinleştirileceği vaatleri oldukça mühimdir.”

“Seçim kampanyasında iletişimin dikkatle sürmesi şart”

Yeneroğlu, seçimleri işaret ederek, “Diasporanın siyasal katılımı ile birlikte artık yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına siyasi partiler düzeyinde daha somut çözüm önerileri sunulması gerekiyor. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın sıkıntılarını giderecek ortak çözümlerin geliştirilmesi ve Türk Diasporası’nın sadece seçim zamanlarında değil, anayasal bir sorumluluk olarak daima gündemde tutulması elzemdir.” diye konuştu.

“Anavatanla dil ve kültür bağlarının korunması ana hedefimiz”

DEVA Partisi olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşların anavatanları ile bağlarının korunmasının öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Yeneroğlu, “Yurt dışında yaşan vatandaşlarımız için geliştireceğimiz politikamızı, güncel siyasi konjonktürler üzerinden şekillendirmeyecek, diasporamızı iç politika gündemine göre asla araçsallaştırmayacağız. Devletimizin yurt dışındaki vatandaşlarımıza olan anayasal sorumluluğunu azami derecede yerine getirmesini hedefleyeceğiz.” dedi.

“Kurumlarımızın yeniden yapılandırılmasını sağlayacağız”

Yeneroğlu, DEVA Partisi olarak konuya ilişkin çalışmaları ile ilgili, “Kamu hizmetleri, eğitim, kültür, hukuk, aile, dini hizmetler, ekonomi, sivil toplum ve medya gibi alanları kapsayan, sivil toplum ve kanaat önderleriyle iletişimi güçlü politikalar takip edeceğiz. Bu alanda faaliyet gösteren kurumlarımızın, kapsayıcı, sürdürülebilir, bütüncül ve birbiriyle koordineli bir şekilde yeniden yapılandırılması sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Irkçı saldırılarda hayatını kaybedenleri ve kıymetli büyükleri saygıyla anıyorum”

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması neticesinde başlayan göç süreci boyunca ırkçı saldırılarda hayatını kaybeden yurttaşlara rahmet dileyerek, “Alın terleriyle Almanya’daki Türk toplumunun temellerini atan birinci kuşağın kıymetli büyüklerini saygıyla anıyorum.” dedi.

Hibya Haber Ajansı