ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3,73'e gerilediğini görüyoruz. Fed toplantısı beklenirken ve faiz koşusunun yumuşayacağı düşünülürken 10 yıllıklardaki gerileme %3,50’ye meyil eder şekilde devam ediyor. Bu arada Fed başkanları halen ısrarla faiz artırımlarının da devam edeceğini belirtiyorlar. Kasım FOMC toplantı tutanakları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın, federal fon oranlarının henüz açıkça kısıtlayıcı bölgede olmadığına inanan komitede azınlıkta olduğunu ortaya koydu. Nihayetinde, faiz politikasıyla ilgili nihai kararı Fed başkanı yönlendiriyor ve Powell'ın piyasalara bunu hatırlatması muhtemel.

ECB faiz artışlarının devam edeceğine dair yönlendirmelere devam ediyor. 75 baz puan ihtimali masada olsa da, beklenenden daha iyi Almanya verileri ve Fed’in aralıkta 50 bps’ye yavaşlayacak olması ECB’yi de bu noktaya getiriyor görünüyor. ABD faiz oranları ile yavaşlayan Çin ekonomisi ise Asya’da sorun teşkil etmeyi sürdürüyor.

Türk varlıklarına bakacak olursak; lira dolar karşısında son 22 yılın en uzun düşüşünü göstererek üst üste 11. ayını kayıplarla kapatmaya hazırlanıyor. Ekim ayında ihracat yavaşlarken, dış ticaret açığı genişlemeye devam etti. TÜİK verilerine göre dış ticaret açığı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre %421,7 artarak 7,87 milyar dolara yükseldi. İhracat artışındaki yavaşlama dikkat çekti.

USD/TL 18,6366'da yatay seyrederken, liranın aylık kaybı %0,1 ile sınırlı kaldı. 5 yıllık CDS 534 baz puana indi ve şubat ayından bu yana en düşük seviyelere yaklaştı. 10 yıllık dolar cinsinden tahvil getirileri düşüşünü Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine doğru sürükledi. Türkiye, dolar borcunun risk primi bir yılın en düşük seviyesine düştüğü için bu ay tahvil sattı.

Merkez Bankası, perşembe günü gösterge faiz oranını üst üste dördüncü kez düşürerek %9'a indirdi. Dünyanın en kötü reel getirisi ile Türk lirası, merkez bankası müdahalelerine rağmen bu yıl gelişmekte olan piyasalarda en kötü performans gösterenlerden biri.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı