İletişim Uzmanı İsak Baydaroğlu, 24 Kasım’da Youtube üzerinden “Mavi Tik ya da Kuş Pasaportu” adlı bir video yayınladı. Videoda; Twitter’ın mavi tik politikasına ve Eski Amerikan Başkanı Donald Trump’la yaşadıklarına değinirken, Twitter’ın kamunun devlete verdiği yetki ve hakları kullandığına dikkat çekti.

“Söz söyleme hakkı sitenin kontrolünde, usul ve esastan yargılayıp hüküm vermek sitenin kontrolünde, gerek duyduklarında aforoz etmek sitenin kontrolünde… Her fırsatta “Güç Bende” diyorlar.”

“Devletin izniyle var olan bir kuruluş, devlet insanlarının varlığını izne bağladı. İzin verme yetkisi el değiştirdi. Bu yetkiye sahip olanlar, yetkilerini Twitter’a güle oynaya devrettiler.”

Mavi tikiniz varsa itibarınız onaylanıyor

Twitter’da uygulanan mavi tikin; onaylanmaya en az ihtiyacı olan siyasiler, ünlüler, yazarlar, gazeteciler ve sanatçıların kimlikleri ve itibarları için bir onay rozeti olduğunu söyleyen Baydarloğlu; “Mavi tik, Emel Sayın’ın şarkısındaki mavi boncuğa benziyor. Tikiniz varsa, Twitter sizin siz ve itibarlı olduğunuzu onaylıyor. Bu işaret; orijinal, tanınmış ve aktif hesaplara veriliyor. Eşitler arasındaki en eşitleri işaretliyor. Muazzam demokratik. Seçilmiş, atanmış devlet erkanı mavi tik kuyruğuna girdi. Twitter, onların kim olduğunu onayladı. Bir bakıma her birine kuş pasaportu çıkarttı.” dedi.

Twıtter’ın itibarlı vatandaşına vergi

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın gelişiyle gündeme gelen ve pek çok kişi tarafından eleştirilen Twitter Blue uygulamasına değinen Baydaroğlu; “Bu özel bir abonelik türü. İOS sistemler için geçerli. Muhtemelen İOS’la güzel bir sözleşme imzalandı. Twitter Blue abonesi olursanız, otomatik olarak mavi tikiniz oluyor. Şimdilik bu fikre ara verdiler. Vazgeçmeyecekler, mavi tik paralı olacak. Bir yolunu mutlaka bulacaklardır. Twitter’ın itibarlı vatandaşı olmanın vergisiz olması ne mümkün!” ifadelerini kullandı.

İmparator buyurdu, Trump Twıtter’a dönebilir

Eski Amerikan Başkanı Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Twitter ile Trump arasında yaşanan gerginliği ve ardından Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın yaptığı oylamayı hatırlatan Baydaroğlu; “Twitter’ın şirin yeni başkanı, Trump özelinde yeni bir hamle yaptı. Trump’ın hesabının açmayı Twitter oylamasına sundu. Ankete 15 milyon kişi katıldı. %51,8’i evet oyu kullandı. Anket sonuçlarını açıklayan Musk, sonuçları Latince bir deyimle duyurdu, "Halkın sesi, Tanrı'nın sesidir," İmparator halkını dinleyeceğini ilan etti yani. Ya Trump bu konuda ne düşünüyor? Ne önemi var…” dedi.

Twitter, Eski Amerikan Başkanı Trump’ın bazı tweetlerinin altına “bilgiyi doğrula”, “şiddeti yüceltti” gibi notlar düşmüş, Başkanın bir tweetinin altına teyit linki koymuş ve insanları Başkanı yalanlayan bir sayfaya yönlendirmişti. Bazı tweetlerine erişimi ise engellemişti. Trump’ın sosyal medya düzenlemesi için Başkanlık Kararnamesi çıkarma çalışmaları sırasında Twitter, Trump’ın hesabını kapatmış, ardından Instagram, Facebook ve Youtube da aynı politikayı uygulamıştı.

Mavi boncuk sizde kalsın

Twitter’ın mavi tik uygulaması, Twitter Blue aboneliği ve site içerisinde dilediği şekilde yargılayıp hüküm vermesinin; devlete ait olan yetki ve hakkı ele geçirme olarak değerlendiren Baydaroğlu; “Devletin, siyasetin, kültürün, sanatın, eğlence dünyasının çok kıymetli orijinal, tanınmış, aktif bayları, aktif bayanları; başka mecraların size verdiği tiklerden uzak durun. Kişisel ya da kurumsal web sitenizi güçlendirin. Kamuya mal olacak açıklamalarınızı, yönetiminizde olan platformlardan yapın. Mavi boncuk sizde kalsın.” diyerek uyarıda bulundu.

“Bir gün bir vicdana sığınmak zorunda kalırsanız, bu devletin vicdanı olsun. Elon Muskların vicdanına kalmayın. Sesinizi keser, gık diyemezsiniz.” dedi.


Hibya Haber Ajansı