Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Şaban Teoman Duralı Uluslararası Felsefe-Bilim Sempozyumu'nda konuştu.

Altun'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Türkiye’de hiç kimsenin ilgilenmediği bir alana yöneldi. Biyoloji felsefesi çalıştı. Teoman Duralı felsefeyi çok ciddi ve disiplinli bir çaba olarak ele aldı. Bilime dayanmayan bir felsefe sisteminin olmayacağına inandı.

Felsefe ve düşünce geleneklerini bir arada ele aldı. Kültür tarihçiliği ve dil bilimciliği ile de öne çıkan Teoman Duralı, aynı zamanda şiirler yazdı. Felsefenin yalın akla dayandığını duyguların işin içine girmediğinin ayrımında olarak dünya edebiyatını farklı felsefi boyutunu ihmal etmeden yakından takip etti.

Bütün çalışmalarında, araştırmalarında bilgi birikimiyle hayat serüvenini belli ölçüde bir arada sundu. Kamusal çalışmalara da katıldı.

Sorumluluk sahibi bir entelektüel olarak analizlerinde sömürgeciliği ve bunun evrensel tezahürü olan kültürel ve askeri emperyalizmin kültür ve medeniyet yıkımındaki rolünü ele aldı, daima bunu sorguladı.

'Felsefe Bilim Nedir? Aklın Anatomisi, Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi, Felsefe Biliminin Doğuşu' öne çıkan eserleri arasındadır. Teoman Duralı felsefe biliminin temelinde merakın bulunduğuna inanmış ve bunu daima hatırlatmıştır."

Hibya Haber Ajansı