Avrupa’da süregelen enerji krizi, artan resesyon korkuları ve jeopolitik endişeler küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Ekonomik veri akışları ile merkez bankalarının yönlendirmeleri risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde temel belirleyici olurken, bu hafta 25 - 27 Ağustos'ta gerçekleşecek Jackson Hole Sempozyumu yakından takip edilecek. Hafta sonu TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni bir düzenlemeye giderken, bu konuda geçen haftaki toplantıda mesaj verilmişti.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• Önemli bir ekonomik veri akışı bulunmaktadır.

Türkiye

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, borsa öncülüğünde sermaye piyasalarının derinleşmeyi sürdürdüğünü belirtti. Bakan Nebati ‘’Borsa İstanbul işlem gören ve rekor seviyeleri test eden şirketlere 1-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında 13,6 milyar TL yabancı yatırım girişi gerçekleşti." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi paylaşacağız." dedi. Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi %22,85’i aşan krediler için %20, %29,38’i aşan krediler için kredi tutarının %90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Yurt içinde açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

Euro Bölgesi

Deutsche Bundesbank Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel, enerji krizinin tırmanması halinde Almanya'nın resesyonla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. Nagel, daha fazla faiz artırımının olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Nagel, "Orta vadeli enflasyon beklentilerini %2'de sabit tutmak çok önemli olacak" dedi. Euro bölgesi için ekonomik beklentiler, durgunluğun giderek daha olası görünmesiyle bazı analistlerin AMB’nin faiz artırımına ilişkin tahminlerini yumuşatmasına neden oldu. Bu hafta piyasaların gündeminde Jackson Hole var. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın katılmayacağı toplantıda yatırımcılar Avrupa için bankanın Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in konuşmasını takip edecek.

ABD

Haftanın son işlem gününde, dolar endeksinin 108 seviyesine yükselmesi tahvil getirilerindeki yükselişi desteklerken; Eylül ayı FED toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımı %55 oranla fiyatlandı. Bu gelişmeler hisse senedi endekslerine sert satış getirirken ABD endeksleri düşüşle haftayı tamamladı. Bu haftanın gündeminde ise Jackson Hole Sempozyumu'nda Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasına ilişkin mesajları ile birlikte yoğun veri gündemi var. Fed yetkililerinin geçtiğimiz hafta takip edilen sözle yönlendirmelerinde para politikasına ilişkin net bir mesaj vermemesi de Powell’ın konuşmasını önemli kılıyor. Powell'ın açıklamalarında enflasyon ve resesyon ikileminde kalan piyasalara Fed'in olası para politikası adımlarına ilişkin ipuçları beklenirken, söz konusu açıklamalar piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı