Çavuşoğlu’nun açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

“F-16 konusunda teknik görüşmelerin yapıcı bir ortamda devam ettiğini hem Milli Savunma Bakanımız, teknik arkadaşlarımız ve bizler de birkaç defa açıklamıştık. ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu kendi açıklamalarında da gördük, bizimle ikili görüşmelerinde de bunu sürekli vurguladılar. Bunun NATO için de son derece faydalı olduğunu vurgulamışlardır. En son Cumhurbaşkanımızın Biden ile Bali’deki görüşmesinde F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğunu söylemişti. Kongrenin rolünün de olumlu olması gerekiyor. Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın oylamaya sunulacak nihai metinde olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme. Bunun bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor. Bu yasanın da onaylanması gerekiyor. F-16 alımımız ve mevcutların modernizasyonunun da artık prosedür olarak tamamlanması gerekiyor.

Rusya ile bu süreçte de angajmanımız devam ediyor. Bir taraftan Tahıl Anlaşması’nın sorunsuz bir şekilde işleyici, diğer taraftan Türkiye’nin ara buluculuğunun devam etmesi, ikili ilişkiler konusunda da aynı şekilde Rusya ile temaslarımız devam ediyor.

Suriye konusunda üçlü Astana formatımız var. Teknik düzeyde birkaç hafta önce Astana’da yapılmıştı. Henüz Anayasa Komisyonu’nun 9’uncu toplantısında bir karar alamadık. Özellikle Rusya’nın Cenevre’ye vize sıkıntısını gündeme getirerek, gitmek istemediğini de biliyoruz. Alternatifler üzerinde çalışıyoruz ama siyasi sürecin de hızlanması gerekiyor. Bu konuda da Rusya ile angajmanımız devam ediyor.”

Hibya Haber Ajansı