Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan Kolombiya kaynaklı kokain yakalamasına ilişkin açıklama yapıldı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Daha önce sayfalarımızdan defalarca açıklama yapılmasına rağmen, son dönemde yaşanan tartışmalar nedeniyle, 2020 yılında Kolombiya'da ele geçirildiği iddia edilen 4.9 tonluk kokain maddesiyle ilgili ülkemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeye ihtiyaç duyulmuştur.

09 Haziran 2020 tarihinde Kolombiya Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından, Kolombiya'nın Buenaventura limanında Türkiye'ye gitmekte olan iki konteyner içinde 4.9 ton kokain yakalandığı açıklanmıştır.

Açıklama öncesi Kolombiya yetkili makamları tarafından ülkemize herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmamış, kontrollü teslimat talebinde bulunulmamıştır.

Twitter açıklaması akabinde konuyla ilgili bilgi ve belge toplama çalışmalarına başlanmıştır. Dışişleri Bakanlığımızın ilgili birimleri, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol ve Dış İlişkiler Daire Başkanlıkları ile polisiye iş birliği sürdürdüğümüz birçok ülke aracılığıyla operasyonun detaylandırılmasına çalışılmıştır.

18 Haziran 2020 tarihinde EGM Interpol Europol Daire Başkanlığı tarafından Kolombiya İnterpol'ünden olayla ilgili bilgi istenmiştir.

Yapılan girişimlerle Kolombiya yetkilileriyle video konferans yapılması kararlaştırılmıştır. 25 Haziran 2020 tarihinde Kolombiya Narkotik Biriminden Albay Fabio Ojeda ile video konferans toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda Albay Ojeda tarafından, yakalamanın aslında 03 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştiği, yakalanan kokainin kauçuk granül maddesine emdirilmiş olarak görüldüğü, kriminal incelemenin uzun sürdüğü, granül maddesine emdirilmiş kokain maddesi tespit edilince operasyonun açıklandığı, herhangi bir Türk vatandaşı tespitlerinin olmadığı, Balkan uyuşturucu kartellerinin bir sevkiyatının olabileceğini düşündükleri ifade edilmiştir.

Ceza hukuku özelinde hukuk sistemimizin Twitter mesajı, söylenti, dedikodu veya sözlü görüşmeye değil, resmi ve yazılı belgeye dayanmasından dolayı, Kolombiya'da iddia edilen yakalamaya ilişkin belgelere ulaşılması için çabalar artırılmıştır.

Elde edilen belgeler doğrultusunda, 24 Ağustos 2020 tarihinde,

Kolombiya'da yakalanan kokain maddesinin, Türkiye'de alıcısı olduğu tespit edilen İstanbul merkezli şirketin yetkilileri Murat K. ve arkadaşları hakkında İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma açılmıştır.

Başta EGM İnterpol Europol Daire Başkanlığı ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı olmak üzere ulusal/uluslararası birimler aracılığıyla çok sayıda yazışma yapılmış ve görüşme gerçekleştirilmiştir.

İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kolombiya’ya adli istinabe talebi yapılmıştır.

Twitter açıklamasının akabinde Kolombiya ülkesine Başkanlığımızdan irtibat görevlisi atanmasına yönelik çalışmalara başlanmış, tüm dünyadakiCovid19 pandemisi kapsamında alınan tedbirler ve kısıtlamalar nedeniyle Kolombiya ülkesince yapılan akreditasyon işlemlerinin uzamasından dolayı, personelimiz 15 Haziran 2021 tarihinde Kolombiya ülkesinde görevine başlayabilmiştir.

İrtibat görevlimiz tarafından 29 Temmuz 2021 tarihinde Kolombiya yetkililerinden polisiye iş birliği kapsamında olaya ait Kolombiya kriminal ekspertiz raporu temin edilmiştir.

29 Eylül 2021 tarihinde Kolombiya Ulusal Polis Teşkilatı narkotik birim komutanı Tümgeneral Herman Alejandro Bustamente Jimenez Başkanlığımıza ziyarette bulunmuş ve kendisinden yürüttükleri soruşturmaya ilişkin detaylar istenmiştir. General Jimenez de yakalamayla ilgili herhangi bir şüpheliye işlem yapmadıklarını ifade etmiştir.

Çalışmalarla ilgili Başkanlığımızın sosyal medya hesaplarından zaman zaman kamuoyunu bilgilendirici mesajlar paylaşılmıştır. Bu paylaşımlarda Kolombiya’nın adli yardımlaşma talebimize cevap vermediği ifade edilmiştir. İnternet gazeteciliği yapan bir yayın organı tarafından, 17 Kasım 2021tarihinde aktardığımız bilginin yanlış olduğu ve aslında Kolombiya adli makamlarının cevabı gönderdiğine ilişkin bir haber yapılmıştır. Kolombiya Büyükelçiliğimizden temin edilen belgelerle haberin doğru olmadığı ve Kolombiya’nın herhangi bir cevap vermediği yine 17 Kasım 2021 tarihinde ortaya konmuştur. İlgili medya organı özür dileyerek haberini yayından kaldırmıştır.

11 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma operasyona çevrilmiş, aralarında MuratK.'nın da olduğu 16 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır. Şüphelilerin tamamı sevk edildikleri adli merciler tarafından tutuklanmıştır.

23 Haziran 2022 tarihinde Kolombiya adli makamları, İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının adli istinabe talebine cevap vermiştir. İstinabe evrakında Kolombiya kriminal ekspertiz raporu da bulunmaktadır. Yakalanan kokainin paketler halinde değil, kauçuk granül yükünün içine emdirilmiş durumda olduğu tespit edilmiştir. Bu ekspertiz raporunda, iki konteynerdeki toplam kauçuk granül yükünün 1733 çuvalda 51ton 900 kilogram olduğu, iki konteynerden sadece 5'er çuvalın numune için alındığı, 10 çuvaldan toplam 189,6 gram kokain maddesi elde edildiği bildirilmiştir. Evrak içerisinde, diğer çuvallardan numune alındığına veya inceleme yapıldığına ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

08 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde sanıkların yargılamalarına başlanmıştır. 05 Ekim 2022 tarihinde yapılan duruşmada 10-23 Kasım 2022 tarihinde ise aralarında Murat K.'nın da bulunduğu 6 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.

04 Ekim 2022 tarihinde Mersin Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından Mersin limanında bir konteynerde 48 kilogram kokain ele geçirilmiştir. Olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alınmıştır. Şüphelilerden birinin adı M. K.'dır. Bazı çevreler tarafından, bu operasyonda yakalanan M. K.'nın, Kolombiya soruşturmasında yakalanan ve tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Murat K. ile aynı olduğu konusunda kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılmıştır. Mersin'de yakalanan M. K. ile Kolombiya soruşturmasına konu olan ve operasyon günü cezaevinde tutuklu bulunan sanık Murat K. aynı kişiler değildir.

Kolombiya soruşturmasındaki sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması, beraat ettikleri anlamına gelmemektedir. Yargılama Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde sürmektedir.

Türkiye'nin özellikle narkotik madde ticaretine dönük gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası büyük operasyonlar üzerinden kafa karışıklığı oluşturmaya çalışmak ve günlük tartışmaların malzemesi haline getirmek üzüntü vericidir.

Beklentimiz; tüm çevreler tarafından narkotik birimlerine moral, güç ve destek verilmesidir. Diğer taraftan, hemen her raporumuzda ve açıklamamızda gündeme getirdiğimiz bir konu olan, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilen FETÖ, PKK ve PYD’nin elde ettiği haksız kazançlara sessiz kalınması yerine, bunların ön plana çıkarılması gerektiği düşünülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


Hibya Haber Ajansı