Mezitli Belediyesince, dolgu alanına yapılacak 37 katlı bina için Mersin Mimarlar, Mühendisler odasından çıt çıkmazken, kentli bilinciyle hareket ederek olumsuzluklara karşı çıkan, bazı mimar ve yazarlar, tepkilerini sosyal medyada paylaştılar.

Kentin önemli çevreci Mimarı Abdullah Yılmaz ve araştırmacı yazarı Abdullah Ayan, Mezitli Belediyesinin tasarrufuna tepkileri şöyle:

Abdullah Ayan: " Galatasaray meydanı karşısındaki balçık zemine kondurulacak ucube 37 katlı (114 metre yüksekliğe sahip) yapıda arka ve iki yandaki çekme mesafelerinin her biri 33 metre olmak zorunda...
umarım mezitli belediyesi 1/1000 imar planına uygun ruhsatı verirken bu çekme mesafelerini gözetmiştir..
mesafeler yasa ve yönetmeliğe uygun biçimde düzenlendiyse diğer sorunlar bir yana o parselde inşa edilecek arsadan çok çalacak ZURNA kalır..."

İşte Mersin'de konuya vakıf en etkin isimlerin önünde gelen Abdullah Yılmaz'ın gönderdiği bilgi notundan özet bölüm:

"DEĞERLİ ÜSTADIM, PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNİN EKTEKİ MADDESİYLE ÖN, YAN, ARKA ÇEKME MESAFELERİ 3KAT VE SONRASI İÇİN BELİRLENMİŞTİR..
Z+37 katlı binanın tabi zeminden yüksekliği 114.50 metredir.. Uygulama imar planında aksine bir açıklama getirilmediği takdirde, binanın tabii zemin veya tesviye edilmiş zemindeki en düşük kottaki görünen yüksekliği 60.50 metre veya daha fazla ise; ön, yan ve arka parsel sınırından en az 15.00 metre çekilmek durumundadır. 60.50 metre yükseklikten sonra artan her kat için ön, yan ve arka bahçe mesafelerine 1.00 metre ilave edilir. yapılacak bina 60.50 yükseklikten yani 20 kattan 18 kat fazladır, 114.50 metre.. Olması gereken yan çekmeler 33 metre, arka çekme mesafesi en az 33.00 metredir..
Yapı yüksekliğinin 60.50 metre olması durumunda yükselen blok ile parsel sınırı arasındaki mesafe en az 15.00 metre olup 60.50 metre yükseklikten sonra artan her kat için bu mesafeye 1.00 metre ilave edilir. Bu maddede ifade edilen ana kitle; en fazla 5 katlı olup kat adedi binanın en düşük kottaki cephesi esas alınarak belirlenir. Bir parselde birden fazla 60.50 metre yükseklikte bina yapılması halinde binalar arasındaki mesafe, 20.00 metre olup, 60.50 metre yükseklikten sonra ilave her 3.00 metre yükseklik için bu mesafeye 1.00 metre ilave edilir.
Bloklar arasında en az yapının ana kitlesi üzerinde kalan bölümlerinin yüksekliklerine göre bu Yönetmelikte belirlenen iki bina arasındaki yan bahçelerin toplamı kadar mesafe bırakılmak zorundadır."

Kamuoyu, geçmişte bir çok gazetelerde, usulsüz imarlara adı karışan haberlerle anılan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın konuya ilişkin detaylı açıklama yapmasını bekliyor.

Geçmişte dolgu alanı olduğu öne sürülen bölgeye 37 katlı binanın inşa edilmesine, vatandaşlar, 'Burası DUBAİ mi? orada ki binalar gibi sağlıklı olduğuna inanalım!' şeklinde değerlendirmelerde bulunuyor.