SONSES.TV(ANKARA) - CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen “Şehit yakınları, gaziler, yoksul ve evi olmayan vatandaşlarımız konuta sahip olamazken; sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken Suriyelilere tanınan bu ayrıcalığın nedeni nedir?” diye sordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için soru önergesi veren Antmen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir konut ve barınma sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirterek “Basına da yansıyan haberlerde görüleceği üzere bazı vatandaşlar evsiz kalmış, kira dahi ödeyemedikleri için sokağa atılmışlardır. Bu artan vahim tabloya rağmen iktidar partisi AKP ülkeye durmadan sığınmacı ve göçmen alınmaya devam etmekte ve onlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları vermektedir. TOKİ kuralarında şehit yakınları, gazilerimiz ve yoksul vatandaşlara ev çıkmazken Suriyelilere 3+1 ev çıktığı ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

- Başvuru şartı olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı isteyen ve sadece 1 yıllık ikametgahın yeterli olduğunu söyleyen TOKİ’nin kuralarında yer alan Suriyeliler bu evleri nasıl almışlardır?

– Suriyeliler başta olmak üzere son 5 yılda TOKİ’den ev alan sığınmacı, göçmen ve mülteci sayısı kaçtır? Hangi ilde kaç TOKİ evi alınmıştır? Bahsi geçen kişilerin uyrukları nerelerdir?

– Son 5 yılda, sonradan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmuş kişilerden kaçı TOKİ’den ev almıştır? İllere göre bunların dağılımı nedir?

– Son 5 yılda; TOKİ’den ev almak için başvuran şehit yakını ve gazi sayısı kaçtır? Bunların kaçı ev alabilmiş, kaçı alamamıştır? İllere göre bunların dağılımı nedir?

– Yoksul ve evi olmayan vatandaşlarımız konuta sahip olamazken; sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken Suriyelilere tanınan bu ayrıcalığın nedeni nedir?

– Son 5 yılda; TOKİ’den ev almak için başvuruda bulunan ancak alamayan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının sayısı kaçtır?