Petrol fiyatları, durgunluk endişelerinin talep görünümü üzerinde baskı oluşturmasıyla düşüyor, Çin verilerinin ardından küresel büyümeye ilişkin endişelerle birlikte Asya piyasalarında karışık görünüm seyrediyor. ABD piyasaları, enflasyonda Fed'in faiz artırımlarının hızını azaltabilecek bir yavaşlamaya ilişkin iyimserlikle yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Bir yetkili, "Piyasa katılımcıları Fed'e bakıyor, burada bildiğimizden daha erken faiz indirimi yapacaklar ve bu hisse senedi piyasası için iyi olacak' diyorlar" şeklinde bir yorumda bulundu. ABD ekonomisi ilk ve ikinci çeyrekte daraldı ve ülkenin durgunluk içinde olup olmadığı veya yakında durgunluk içinde olup olmayacağı konusunda tartışmalar gündemde kalmaya devam etti. Mart ayından bu yana Fed, enflasyonla mücadele etmek için sert faiz artışı sağladı. Buna karşılık, FED’in agresif bir faiz artırımı hızının ekonomiyi resesyona itebileceğinden kaynaklı olarak resesyon endişeleri sürmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'den gelen ekonomik verilerin, enerji talebini vurabilecek potansiyel bir küresel durgunluğa ilişkin yeni endişeleri artırmasının ardından, petrol fiyatlarında kayıplar oluştu. Brent ham petrol vadeli işlemleri, %1 düşüşle varil başına 94.20$'a, WTI ham petrol vadeli işlemleri ise %0.9 düşüşle varil başına 88.60$'a geriledi. Ayrıca 2015 İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için yapılan görüşmelerde takip edildi. Analistler, İran ve ABD'nin Avrupa Birliği'nden İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları kaldıracak bir teklifi kabul etmesi halinde petrol arzının artabileceğini söyledi. Bir AB yetkilisi, İran'ın Pazartesi günü Avrupa Birliği'nin 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için "nihai" taslak metnine yanıt verdiğini, ancak İran'ın metne yanıtı hakkında ayrıntı vermediğini söyledi. İran dışişleri bakanı, ABD'yi kalan üç sorunu çözmek için esneklik göstermeye çağırdı. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi toparlanma göstererek %0.2 yükseldi. Dolar endeksi, 106.53'te, Euro ise daha önce 5 Ağustos'tan bu yana en zayıf olan 1.0154'e gerilemesinin ardından 1.0158$'da sabit kaldı. Bugün, yurt içinde özel sektör borcu, konut satış ve fiyatları ile Hazine ihalesi izlenecek. Yurt dışında ise İngiltere iş gücü, Almanya ZEW, ABD konut başlangıçları ve sanayi üretimi öne çıkıyo

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD'ye Haziran ayında net sermaye girişi 22,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. ABD Hazine Bakanlığı'nın uluslararası sermaye verilerine göre, bir önceki ayın verisi net 182,5 milyar dolar girişten 194,5 milyar dolar girişe revize edildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna’da bulunan Rus kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ni ele aldı.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Florida’da yer alan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesinde yapılan aramada 3 pasaportunun çalındığını iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için her şeyi zaten yaptığına inandığını ifade ederek, nükleer anlaşmayı canlandırmanın tek yolunun İran’ın gereksiz taleplerinden vazgeçmesi olduğunu belirtti.

ABD, Japonya ve Güney Kore'den askerlerin de katılımıyla Hawaii açıklarında füze savunma ve balistik füze arama tatbikatı yaptıklarını açıkladı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, hali hazırda piyasada bulunan elektrikli araç modellerinin çoğu için 7500 dolara varan vergi indirimlerini ortadan kaldıran yasayı bugün onaylayacak.

Uruguay Merkez Bankası, faiz oranını 50 baz puan artırdı. Böylece gösterge faiz oranı yüzde 9,75'ten yüzde 10,25'e yükseltildi.

İkinci el otomobil satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı