GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
09:00 GBP Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Tem) 5,90% 5,80%
09:00 GBP Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Tem) 9,80% 9,40%
12:00 EUR Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (2. Çeyrek) 0,70% 0,70%
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Tem) -0,10% 1,00%
15:30 USD Perakende Satışlar (Aylık) (Tem) 0,10% 1,00%
16:30 USD FOMC Üyesi Bowman'ın Konuşması
21:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları
21:20 USD FOMC Üyesi Bowman'ın Konuşması

“ÖNE ÇIKANLAR”

Asya borsaları tutanaklar öncesi yükselişte”

Haftanın ilk yarısında hayal kırıklığı uğratan beklentinin altındaki veriler ile tekrar öne çıkan büyüme korkusu endekslerde baskı oluştururken, bugün yayımlanacak FOMC toplantı tutanakları öncesinde Asya borsalarının pozitif seyrettiğini izledik. Buna karşılık ABD endeks vadelileri yatay bir seyir izledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi 2,82% bölgesinde yoğunlaşırken, Dolar endeksi dün kazanımlarını geri verdikten sonra yatay seyretti.

Bugün yayımlanacak tutanaklar faiz tahminleri üzerinde etkili olabileceği için yakından izlenecek. Son Fed beyanatı sonrasında enflasyonun ivme kaybını ve resesyonun daha gerçekçi hale geldiğini gösteren veriler açıklanmıştı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası politika faizini piyasa beklentisine paralel olarak 50 baz puan artırdı ve 3%’e getirdi. Banka gelecek dönem için de faiz tahminlerini yukarı çekti ve Yeni Zelanda Dolarında değer kazanımı izlendi.

Petrol fiyatları büyüme endişeleri ve İran’ın nükleer müzakerelerde anlaşma sağlayabileceği yönünde beklentiler ile baskı altında kalmayı sürdürdü. Bu durum Ağustos ayı enflasyonuna ilişkin beklentiler üzerinde de etkili olabilir.

ABD

“FOMC toplantı tutanakları”

ABD’de enflasyonun gerilemeye başlaması ardından Fed’in faiz adımları konusunda yumuşayacağı beklentisi ön plana çıkmıştı. Fed’in Temmuz ayı sonlarında gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin tutanaklar, enflasyon görünümüne ilişkin görüşleri daha yakından görmemizi sağlayacak. Banka’nın enflasyonla mücadeleyi öncelik olarak gördüğünü biliyoruz. Ancak büyüme ve büyümeye öncülük eden göstergelere daha dikkatli yaklaşıp yaklaşmayacağı da önemli olacak.

Enflasyondaki gevşeme eğilimine karşın bazı FOMC üyelerinin hala 75 baz puanlık faiz artırım ihtimalinin masada olduğuna yönelik açıklamaları risk iştahındaki artışı kısıtlıyor. Tutanaklarda daha fazla ayrıntı aranacak.

“Perakende satışlar üçüncü çeyrek hakkında ipucu verecek”

ABD’nin ikinci çeyrekte daraldığını gösteren öncü veri ardından gözler üçüncü çeyreğe ilişkin ipuçlarına çevrildi. ABD’de perakende sektörünün canlılığı büyümeye büyük katkı sağlayan faktörlerden biri. Mart ayından bu yana toparlanan perakende satışların bir miktar ivme kaybı söz konusu. Bunda önceki ay hem manşet, hem çekirdek perakende satışlardaki 1%’lik aylık bazdaki artışın da katkısı bulunuyor.

Perakende satışların seyri, gerek büyüme gerekse enflasyon tahminleri açısından önemli olarak görülüyor.

EURO BÖLGESİ

“Büyüme verisi”

Hafta ortasında Euro Bölgesi’nin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi yayımlanacak. Enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesiyle birlikte Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen faiz adımları büyümeye yönelik endişeler ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla ikinci çeyreğe ilişkin açıklanacak öncü veriler bu endişenin doğru olup olmadığı hakkında ipucu sağlayacak.

ŞİRKET HABERLERİ

PETKM: Şirketimizin 16 Haziran 2022 tarihli özel durum açıklamasıyla, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Şirketimizin kredi derece notunu indirmeye yönelik izlemeye aldığı duyurulmuştu. Moody's, 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "B3" seviyesine indirmesinin ardından gerçekleştirdiği değerlendirme sonucu, Şirketimizin kredi notunu, Türkiye ile aynı olacak şekilde "B3" seviyesine indirmiştir. Not görünümünü ise "Negatif"ten "Durağan"a çevirmiştir.

KCHOL: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service (Moody's) tarafından, Türkiye'nin uzun vadeli ülke kredi notu durağan görünüm ile B2'den B3'e, yabancı para cinsinden ülke borçlanma tavanı da B2'den B3'e indirilmiştir. Moody's tarafından, Şirketimizin kredi notunun ülke borçlanma tavanı ile sınırlı olduğu belirtilerek, Şirketimizin uzun vadeli kredi notu B3 olarak, görünümü ise durağan olarak revize edilmiştir.

TUPRS: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service (Moody's) tarafından, Türkiye'nin uzun vadeli ülke kredi notu durağan görünüm ile B2'den B3'e, yabancı para cinsinden ülke borçlanma tavanı da B2'den B3'e indirilmiştir. Moody's tarafından şirketimizin kredi notunun ülke borçlanma tavanı ile sınırlı olduğu belirtilerek Şirketimizin uzun vadeli kredi notu "B2"den "B3"e indirilmiş, görünümü "Negatif"ten "Durağan"a revize edilmiştir.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ

ARCLK: 16.08.2022 tarihinde 65,70 TL - 65,95 TL fiyat aralığından (ortalama 65,85 TL) 80.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu ARCLK payları 68.626.288 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %10,1559)

SISE: 26 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan, 30 Haziran 2022 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile devam edilmesine karar verilen pay geri alım işlemleri kapsamında 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 16 Ağustos 2022 tarihinde 23,24 TL-23,46 TL fiyat aralığından (ortalama 23,36 TL) 180.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu SISE payları 97.653.190 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %3,19).

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı