CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, üniversite mezunu gençlerin istihdam oranlarını, iş bulma sürelerini ve kazanç kategorilerini baz alarak bir rapor hazırladı.

Lisans ve ön lisans mezunu gençlerin gelecek kaygılarını, duydukları kaygının haklılık payını verilerle ortaya koyan Akkuş İlgezdi, “Türkiye’deki ekonomik şartlar ve eğitim sisteminin yara almasıyla birlikte literatüre genç işsiz, okumuş işsiz, diplomalı işsiz gibi kavramlar girmeye başladı. Tahsilli, kalifiye eleman gibi kavramların neredeyse tedavülden kalktı. X kişinin yeğeni, torpil gibi kavramlar, gençlerin geleceğini belirler hale geldiği sorunlu sistemde referans kavramının dahi anlamı değiştirildi. Referansın Türk Dil Kurumu’nca anlamı; bir kimsenin işe yarar olduğunu, yeteneğini gösteren, daha önce çalıştığı yerlerden verilmiş belge iken günümüz Türkiye’nin siyasi isimler, beyaz yakalılar, mevcut hükümete yakın isimler anlamına gelmektedir” dedi.

Chp’den okumuş işsizler raporu

TÜİK’in saptırılmış ve makyajlı verilerinin dahi, lisans ve ön lisans mezunu gençlerin durumundan korkunç bir tablo çıkardığına ve işsizler ordusunun eğitim seviyesinin giderek yükselmesinin endişe verici boyutlara vardığını dile getiren Akkuş İlgezdi şunları söyledi:

“AKP döneminin Enerji eski Bakanı Taner Yıldız’ın; “Eğitim seviyesi arttıkça AK Parti'nin hitap ettiği alanın daraldığını görüyoruz. Anketler de buralarda oylarımızın azaldığını söylüyor” söylemleri hafızalarımızda hala tazeliğini koruyor. Mevcut iktidarın yarattığı diplomalı işsizler ordusu kavramı, ancak ve ancak eğitim ve öğretime yapılacak yatırımlarla, gençlerimizi, çocuklarımızı eğitime yönlendirmekle yıkılabilecektir. İşsizliğin hâkim olduğu bir toplum sosyal yardımlara muhtaç kalacaktır. İşsizliği bitirmekle ilgili hiçbir çabası olmayıp, sosyal yardımlarla toplumu kendine bağlamaya uğraşan mevcut iktidarın bu yöntemi, gençlerimizi koltuk sevdalarına kurban etmekten başka bir şey değildir.”

TÜİK’in çok yüksek, yüksek, orta, düşük ve çok düşük olarak kategorize ettiği lisans bölümlerine de değinen Akkuş İlgezdi’nin raporundan dikkat çekici diğer tespitler ise şöyle;

Diş hekimliği: Düşük, tıp: orta kazanç kategorisinde…

“Tıp Bölümü’nün Orta kategorisinde, Diş Hekimliği Bölümü’nün ise Düşük kategorisinde bulunması bir hekim olarak beni derinden üzdü. Neredeyse iki yılı aşkın bir süredir devam etmiş ve hala daha devam etmekte olan pandemi sürecinde hem hayati hem zaman anlamında büyük fedakârlıklarda bulunan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın son zamanlarda artan yurt dışı göçünde haklı olduklarını kanıtlar niteliktedir. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının vermiş olduğu emeklerinin karşılığını alamadığını gözler önüne seren bu tablo ile caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının olmayışı da birleşince hekim göçü kaçınılmaz hale gelmektedir.”

Sanatın, sanatçının, sinemanın, gazetecinin adı da yok parası da

“Müzikoloji, Resim Öğretmenliği gibi sanatın icra edildiği bölümlerin kazanç kategorilerinde çok düşük olarak yer alması, aslında ülkemizde sanata ve sanatçıya verilen değerin kategorisini de yansıtmaktadır. Sanat emekçilerinin devlet eliyle desteklenmediği, maddi imkânsızlıklar içerisinde olduğu bilinen bir gerçek olmakla birlikte gazetecilik, radyo, televizyon, sinema sektörlerinde maddi kazanç neredeyse yok denecek kadar az olabilmektedir. Birçok medya kurum ve kuruluşlarında, emekçilerin yol ve yemek ücreti olmaksızın asgari ücret düzeyinde maaşlarla çalıştığı bilinen bir gerçektir.”

1 yıl içinde iş bulmak hayal

“Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında %63,0 olarak hesaplandı. Bu araştırma, okuduğu bölümle ilgili bir alanda çalışıp çalışmadığı şeklinde genişletildiği takdirde çok daha acı bir tablonun ortaya döküleceği tahmin edilmektedir. Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı. Hiçbir üniversite mezununun, mezun olduğu sene içerisinde iş bulamaması, gençlerimizin yaşadığı gelecek kaygısını haklı çıkarmaktadır.”

Mezun gençlerimizin iş bulma süreleri

“Mezun olur olmaz iş bulmanın ya da ilk 1 yıl içinde iş bulmanın hayal olduğu bir sistemde lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 7,7 ay ile sağlık ve refah oldu. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu diğer lisans eğitim ve öğretim alanları ise şöyledir: Eğitim 10,9 ay, mühendislik, imalat ve inşaat 11,0 ay, bilişim ve iletişim teknolojileri 11,6 ay, hizmetler 12,4 ay. Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; hizmetler 12,5 ay, doğa bilimleri, matematik ve istatistik 12,7 ay, mühendislik, imalat ve inşaat 13,7 ay, sağlık ve refah 13,7 ay ile eğitim 15,0 ay olarak gerçekleşti.”


Hibya Haber Ajansı