Kamyon şoförü, bu virüs değil, sizin düzeniniz bizi öldürür söylediği için hakkında derhal soruşturma başlatıldı. Koca devlet anında sıradan bir vatandaş söylese de sözün etkileyici gücünün ne kadar tehlike içerdiğini gördü.
Gerçekten de insanlık tarihinde büyük dönüşümleri ya da önemli olayların arkasındaki gerçekleri anlatmak için bazen ayrıntılı analizlere gerek olmayabilir. Galileo’nun idama giderken, dünya yine de dönüyor sözü gibi.
Fikirler üzerindeki zincirleri kırmak için birkaç kelime yetiyor.
Malum salgın her çağda yaşandığı gibi her gün kendi retoriğini üretmeye başladı bile. En önemlisi de yukarıda şoför yurttaşın bir cümlede özetlediği gibi galiba, bazı sistemleri yeniden tarihle yüzleşmeye götürecek gibi görünüyor.
Bu yazıyı kaleme aldığım dakilarda TV’de ünlü yazar ve psikolog Gündüz Vassaf’ın bir röportajını dinliyordum entelektüel birikimiyle dünyanın süper güçlerinin bir virüsle baş edememesini kendine has yorumuyla anlatıyordu. Şöyle diyordu Gündüz Vassaf; batı yarattığı birey toplumun bencil, şımarık, sorumsuz ve dayanışmacı olmayan neslin kötü sonuçlarını görüyor. Başarısızlığın nedenini bu özelliklere bağlıyordu. Buna karşılık uzak doğu ülkelerin dayanışması ve disipline edilmiş geleneksel toplumsal karakteri bu krizi aşmada çok önemli etken olacak tespitini yaptı. Özellikle Çin’in Konfüçyüs aidiyetinin yarattığı toplumsal dayanışma ruhunu buna iyi bir örnektir.
Çok iddialı bir öngörü olmamakla beraber, virüsün hantal, bencil ve acımasız kapitalist sistemlere çomak sokacağı uzak bir ihtimal değil.
Belki de budan böyle çağımızı VÖ-VS diye tanımlayabiliriz.