İsmini vermek istemeyen veteriner hekim konuğum, klinik veterinerlerin çalışma zorluğundan ve klinik veteriner hekimlere uygulanan mobbing ve çevresel baskıdan söz etti. Ayrıca hayvan muayenesi söz konusu olduğunda bilgi kirliliğinin daha ağır bastığını dile getiren veteriner hekim , muayeneye getirilen hayvanlara yaptıkları aşının ücreti dışında hayvan sahiplerinin muayene ücretlerini ödemediğine dikkat çekti. Veterinerlik mesleğinin ülkemizde zar zor geçinilen bir meslek haline geldiğini ileri süren veteriner hekim konuğum , veterinerlik bölümünden mezun olan öğrencileri de esas aldığımda mezun öğrencilerin klinik açmada zorlanacaklarını ; çünkü sektörün çok zor bir duruma geldiğini belirtmek isterim , dedi.
‘’Bir şey bildiğimizi sanıyoruz ama bilmediğimizi bile bilmiyoruz’’
Hayvan sahiplerinin sosyal medya mecralarında klinik veteriner hekimleri zan altında bırakacak (suçlu duruma sokacak) doğru olmayan yorumlarda bulunduklarını açıklayan veteriner hekim:’’Sosyal medya mecralarında sarf edilen sözler ve kullanılan üslup üzerinden biz klinik veterinerlerin emeğine , uğraşlarına ve en önemlisi de hayvanlara duyduğumuz derin sevgiye saygısızlık edildiğini görmekteyim. İnsanlar yaşadığımız zorlukları bilmeden anlamsız yorumlarda bulunuyorlar. Ve yaptıkları yorumlarda da tek bir isim bile belirtmeden bir semtin , bir ilin veyahut bir ilçenin adını vererek oradaki tüm klinik veteriner hekimleri suçlamış oluyorlar’’ dedi.
‘’Bir canlıyı sevmek zorunda değilsiniz ama saygı duymalısınız’’
Benim en çok dikkat ettiğim hususlardan birisi ise hayvanların sahipleri tarafından nasıl bir davranış biçimi gördüğü veyahut maruz kaldığıdır. Kliniğime getirilen hayvanların, sahipleri tarafından tasmalarından çekiştirilerek getirildiğini görmekteyim diyen veteriner hekim:’’Hayvanların sahiplerinin otoritelerine maruz kaldığını gördükçe çok sinirlenmekteyim. Elbette bir canlıyı sevmek zorunda değilsiniz ama saygı duymak zorundasınız. Hiç kimse sahiplenmiş olsa dahil hayvanına psikolojik , fiziksel şiddet uygulama ve kendi hükmünü hayvanı üzerinden sürdürme hakkına sahip değildir’’ dedi.
‘’Kendini hayvansever olarak tanımlayan insanların gerçek hayvansever olduğunu düşünmüyorum’’
Kendilerini hayvansever olarak tanımlayan birçok insanın sahiplendikleri hayvan dışında diğer hayvanları hor gördüğüne çoğu kez tanık olduğunu ifade eden veteriner hekim: ‘’Köpekleri çok sevdiğini söyleyenler, pitpull türü köpeklerden nefret ettiğini söylüyor. Kedileri çok sevdiğinden bahsedenler ise siyah renkli kedilerin uğursuzluk getirdiğine inandığı için sahiplenmek istemediğini dile getiriyor. Hal böyle olunca böylesi insanların hayvanseverler çatısı altında toplanmaları sizce mümkün olabilir mi? Veteriner hekimler olarak gerçek hayvanseverleriz. Onlar için yaptıklarımızdan söz etmeye bile gerek yok , diye düşünüyorum. Dolayısıyla yaşadığımız zorluklardan haberdar olmadan bizim hayvan sevgimizi sorgulayacak bir şekilde hem çevrelerine hem de sosyal mecralara yanlış ithamlarda bulunacak şeyler söylemesinler veya yazmasınlar’’ diyerek hem klinik veteriner hekimler hem de hayvanlar üzerinden yapılan baskıları bir kez daha dile getirerek sözlerini burada bitirdi.