Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu, Uluslararası Dünya Su Günü vesilesiyle bir yazılı açıklama yaparak Türkiye ve Akdeniz Bölgesi'ndeki su kaynaklarının durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Kurul, iklim değişikliğinin bölgedeki su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarına göre, Akdeniz, iklim değişikliğinin en ağır etkilerini hisseden bölgeler arasında yer alıyor. Bu bağlamda, iklim değişikliğine uyum sağlama, su kaynaklarının etkin kullanımı ve su alt yapılarının revize edilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Sürdürülebilir su kullanımının, enerji güvenliği, gıda güvenliği, etkin kentsel su yönetimi ve ekosistem korunması gibi önemli roller üstlendiğine dikkat çekildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan verilere göre, Akdeniz Bölgesi'nde 2023 yılında aylık ortalama sıcaklıkların normallerinin altında seyrettiği, ancak yağış miktarının yetersiz kaldığı belirtildi. Bu durumun, meteorolojik kuraklık etkilerinin bölgede arttığını gösterdiği ifade edildi.

Mersin Şubesi, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Antalya, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Antakya ve Osmaniye gibi şehirlerde meteorolojik kuraklığın etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgedeki su baskısının giderek arttığına ve son yağışların barajlardaki su seviyelerini artırdığına dikkat çekildi.

Sürdürülebilir su kullanımı ve yönetimi konusunda sağlıklı politikaların geliştirilmesi gerektiğinin altı çizilirken, doğanın ve yaşamın korunarak kalkınmanın mümkün olduğu vurgulandı.

Deniz kaplumbağaları ilk yuvayı yaptı Deniz kaplumbağaları ilk yuvayı yaptı

Bu bağlamda, 22 Mart Dünya Su Günü'nün "Su" ve "iklim değişikliği ile mücadele" için bir farkındalık ve mücadele günü olarak kutlanması gerektiği belirtildi.