Henüz aşısı yok Zatürre salgını yayılıyor Henüz aşısı yok Zatürre salgını yayılıyor

Prof. Dr. Mustafa Ataş: Gözde Sinek Uçuşmasıyla İlgili Bilgiler ve Uyarılar;

"Gözde sinek uçuşması, birçok insanın sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Genellikle ciddi bir sağlık sorunu oluşturmasa da, gözün içindeki vitreus jelinde oluşan küçük parçacıkların retinaya düşmesiyle ortaya çıkar. Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Ataş, bu sorun hakkında bilgi verdi.

Uçuşan cisimler genellikle yaşlılıkla ortaya çıkar. Gözlerdeki jel benzeri sıvı olan vitreusun yaşla birlikte küçülmesi ve gözlerde küçük parçacıklar oluşturması nedeniyle bu lekeler ortaya çıkar. Bu cisimler genellikle gözlerin içinde dolaşır, retina makulasının önünde hareket eder ve zamanla daha az fark edilir hale gelir.

Prof. Dr. Mustafa Ataş, gözde sinek uçuşmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu cisimler genellikle siyah veya gri lekeler şeklinde tanımlanır ve örümcek, amip veya bulutlara benzetilebilir. Gözlerinizin içinde dolaşabildikleri için açık bir gökyüzüne, boş bir kağıt parçasına veya beyaz bir duvara bakıldığında fark edilebilirler."

Uçuşan cisimlerin sayısında ani bir artış, görme kaybı veya ışık çakmaları gibi belirtiler fark edildiğinde, detaylı bir göz muayenesi yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Ataş, bu belirtilerin retina yırtılması veya ayrılması gibi daha ciddi durumların habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Gözde sinek uçuşması genellikle yaşlılıkla ortaya çıkan bir durum olsa da, herkesin göz sağlığını koruması için düzenli göz muayeneleri yapılması önemlidir. Bu sayede olası göz sorunları erken teşhis edilebilir ve tedaviye daha hızlı başlanabilir.