Bu çalışma 18 EKİM - 25 EKİM 2022 tarihleri arasında MERSİN BÜYÜKŞEHİR GENELİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ, GENEL VE YEREL SEÇİM MEMNUNİYET VE BEKLENTİ ARAŞTIRMASI üst başlığı ile MAK DANIŞMANLIK tarafından MERSİN BÜYÜKŞEHİR ’de yaşayan seçmen sayısının binde beşi olan 6500 kişi ile Mersin’in farklı ilçelerinde ev, işyeri ve açık alanlarında olmak üzere 18 yaş üstü katılımcılarla YÜZYÜZE görüşmelerle yapılmıştır. Araştırmanın; finansmanını MAK Araştırma Değerlendirme Danışmanlık A.Ş. karşılamış olup; Araştırmanın analiz ve değerlendirme çalışmalarını MAK Araştırma Değerlendirme Danışmanlık A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ARGEDER DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ hazırlamıştır. MAK Danışmanlık olarak yaptırttığımız bu çalışmada toplumun sosyo-kültürel ortalamasına uygun doğru ve yeterli denek belirleme Olasılıklı Örnekleme bu deneklere bağlı olarak verilerin çoklu analizler için soruların ölçümlenmesinde LİKERT METODU kullanılmıştır. Saha çalışmasında %1,2 yanılma / hata payı ile değerlendirme yapılmıştır. Analizler aşamasında araştırmanın rakamlara boğulmamasına dikkat edilmiş ancak bazı alt sorular ve demografik sorularda grafiklendirilmiştir. Araştırmada deneklerin belirlenmesinde %53,5 erkek, %46,5 kadın olmak üzere cinsiyet dengesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Araştırma sırasında Mersin Büyükşehir’in bütün ilçelerinde aşağıdaki listede belirtilen nüfus / denek dengesi üzerinden 24 Haziran 2018 yerel seçimleri kota uygulaması dikkate alınarak çoklu denek tespiti ile çalışma yapılmıştır. Katılımcının çoğu soruya cevap vermediği ya da araştırmayı yarım bıraktığı formlar değerlendirme sırasında kayıt dışı tutulmuştur. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu isim soy isim / T.C. kimlik Numarası/ Telefon numarası vermekten imtina ettiklerinden beyanları esas alınarak sadece isimleri ve soru formunda yer alan demografik bilgileri değerlendirilmiştir. Araştırma sırasında sokak, park, pazar yeri vs. umumi kullanım alanlarının yanı sıra konut ve iş yeri gibi meskûn alanlarda da katılımcılarla izne bağlı görüşmeler gönüllülük esasına bağlı olarak yapılmıştır. Görüşme sırasında saha ekiplerimiz izin alabildikleri katılımcıların fotoğraflı kaydını tutmuş, araştırmanın kurumsal geri dönüşüm testi için fotoğraflı kayıtlar oluşturmuşlardır.

YARIN GENEL SEÇİM OLSA OYUNUZU HANGİ SİYASİ PARTİYE VERECEKSİNİZ?

Bu sonuçlar seçmenlerin verdiği cevaplara göre istatistiksel değerlendirmeye alınmışlardır. Bazı araştırmalarda % 10 ları bulan yüksek kararsız oranlarının OY KULLANMAYACAĞINI SÖYLEYEN SEÇMENLE kararsız seçmenin toplamı olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Bu noktada her seçimde % 10-17 arası sandığa şu yada bu nedenle gitmeyen seçmen vardır. Biz araştırma sonuçlarımızı sandığa gideceğini söyleyen seçmen üzerinden ölçümledik. Kararsızların matematiksel dağılımı yapılmaksızın verilen cevaplar içinde ilk dikkat çeken MAK Danışmanlık olarak son bir yıl boyunca küçük oranlarla da olsa İYİ Parti yükseliş trendiyle dikkat çekerken Ak Parti ve MHP deki düşüş dikkat çekmektedir. NOT: Kırmızı ile yazılı rakamlar kişi sayısını, lacivert rakamlar yüzdelik oranları ifade etmektedir.

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde hangi partinin adayına oy verdiniz?

Yarın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi olsa (İTTİFAKLARDA AYNI OLSA) oyunuzu hangi partiye verirsiniz?

Yarın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz? Bu soru seçim yapıldığı tarihte de ittifak bileşenleri her iki taraf içinde aynı olursa anlamlı bir sonuçtur. Aksi halde ittifaklar değişeceği için farklı partilerin her iki taraf içinde farklı aday çıkarmaları durumunda denklem bozulacaktır. Ancak önemli bir başka konu da partiler anlamında tek tek bakıldığında Mersin Büyükşehir Belediyesi yerel seçim araştırmasında son seçimde alınan oydan çok daha yüksek vatandaş teveccühünün nedeni; CHP deki konjonktürel yükseliş ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in vatandaş teveccühüne mazhar olması nedeniyledir.

YARIN MERSİN’DE TÜM PARTİLERİN AYRI ADAY ÇIKARDIKLARI BİR YEREL SEÇİM (BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİ) OLSA OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERİRSİNİZ?

Bu soru bir simülasyon sorusu olup varsayıma dayalıdır. Yoksa her seçim kendi şartlarını taşır. Önümüzdeki seçimde partiler arası ittifaklar ve o günün konjonktürel şartları elbette farklı olacaktır.

Genel olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışmalarından memnun musunuz?

Genel olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışmalarından memnun musunuz? Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Belediye hizmetlerinden memnuniyet Cumhur İttifakı bileşenlerinden öte genel anlamda Mersinlilerin teveccühünü kazanma noktasına gelmiş durumda. Toplamda % 30 oranındaki “Memnun değilim yada hiç memnun değilim” diyenlerin asıl rahatsızlıkları ağırlıklı olarak parti taassubu nedeniyledir. Şu an ki Belediye’den memnuniyet oranının yüksekliği Belediye Başkanı ve ekibinden siyaset üstü memnuniyet oranı ile ilgilidir.

İkamet ettiğiniz ilçe Belediye Başkanının çalışmalarından memnun musunuz?

AŞAĞIDAKİ İSİMLERDEN HANGİLERİNİN İSMİNİ BİLİYORSUNUZ VE CHP DEN MİLLETVEKİLİ OLARAK GÖRMEK İSTERSİNİZ? MİLLETVEKİLİ ADAYI İSMİNİ BİLEN SAYISI

NEVİN ZAİMOĞLU 791

MEHMET SAYDAM 998

ŞERİFE ARICI YILDIZ 1026

MUSTAFA BAYSAN 3780

SERDAL KUYUCUOĞLU 2290

EMRE YILMAZ 1580

ADİL AKTAY 1978

CAVİDAN DEMİRAĞ 899

SEYİT ÖZANARAR 1122

ALPTEKİN ESER 1098

YILMAZ ŞANLI 1089

AHMET YORGUN 799

ALİ KIRBIYIK 909

ZEHRA KORKMAZ 777

Farklı bir partiye oy vermeyi düşünürken o aday olsa onun aday olduğu parti oy vermeyi düşündüğüm Partiden olmasa da o aday için gider onun aday olduğu partiye oy verebilirim dediğiniz bir aday var mı?

Bu soru şık sunulmadan ucu açık sorulduğu halde katılımcıların bazı isimleri farklı partiden bile aday olsalar o adaylar için siyasi tercih değişikliği yapabilecekleri savıyla önemli bir veri içermektedir. Katılımcıların yaklaşık yarısı politik tercihine aday etkisini ifade etmezken 3 ayrı partiden 3 kişi özellikle dikkat çekmektedir. Mustafa Baysan siyasette olması istenen bir isim olarak dikkat çekerken, daha önce yerel siyaset yapan Burhanettin Kocamaz İYİ Partiden, e. Bakan yardımcısı ve daha önce Mersin BBB için aday olan Mustafa Sever partilerin listesinde görülmek istenmektedir.

AŞAĞIDAKİ İSİMLERDEN HANGİLERİNİN İSMİNİ BİLİYORSUNUZ VE İYİ PARTİ’ DEN MİLLETVEKİLİ OLARAK GÖRMEK İSTERSİNİZ? MİLLETVEKİLİ ADAYI İSMİNİ BİLEN

SAYISI BURHANETTİN KOCAMAZ 3861

MEHMET TÜRE 998

MEHMET DUTAR 1142

DANİYEL MERCAN 441

SUAT ŞAHİN 321 AŞAĞIDAKİ İSİMLERDEN HANGİLERİNİN İSMİNİ BİLİYORSUNUZ VE AK PARTİ’ DEN MİLLETVEKİLİ OLARAK GÖRMEK İSTERSİNİZ?

MİLLETVEKİLİ ADAYI İSMİNİ BİLEN SAYISI

ORHAN KEMAL YÜKSEL 1791

SAİT KAYAN 998

CESİM ERİCİK 2017

NAFİZ DENİZ 791

VELİ TOL 614

MUSTAFA SEVER 2441

NİYAZİ ALTUN 553

ZAFER ŞAHİN ÖZTURAN 1053

BU SORUYA VERİLEN CEVAPLAR BUGÜN İÇİN DAHA ADAY ADALARI NETLEŞMEDEN VERİLEN CEVAPLARI İÇERMETEDİR. BU VERİLER YALNIZCA BİR PARTİ SEÇMENİNİN DEĞİL TÜM PARTİLERİN HER PARTİDEN BİRER İKİŞER İSİM HARİÇ CİDDİ ANLAMDA BİR DEĞİŞİM İSTEDİKLERİNİ GÖSTERMEKTE OLUP; VATANDAŞIN ADAY OLSUN BEKLENTİSİ İÇİNDE OLDUĞU ÖNE ÇIKAN İSİMLER KIRMIZI RENKLE İFADE EDİLMEKTEDİR.

Mersin Milletvekillerinin çalışmalarından memnun musunuz?

Yarın belediye başkanlığı seçimi olsa mevcut Başkan Sayın Vahap Seçer’e oy verir misiniz?

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in çalışmalarından memnun musunuz?

Yarın belediye başkanlığı seçimi olsa mevcut Başkan Sayın Vahap Seçer’e oy verir misiniz?

İlçeler Bazlı alt kırımlı çalışmamızda Sayın Vahap Seçer’e oy veririm diyenlerin oranı kararsızların matematiksel dağılımı da dikkate alındığında % 50 leri bulmaktadır ki bu sonuçlar mahalle bazlı da ortalama benzer özellikler göstermektedir. Bu noktada önemli bir ayrıntı da Mersin’in bir ilçesinde iş yeri olan biri bir başka ilçede ikamet edebilmektedir. Dolayısıyla tercihinde hangi yer daha etkili olmuştur bunu test etmek çok mümkün değil.

SİZCE MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN SUNDUĞU EN ÖNEMLİ / EN BAŞARILI HİZMETLER HANGİLERİDİR?