Mersin Milletvekili Turan, Ticaret Bakanlığı TBMM Bütçe Plan komisyonunda Bakan Mehmet Muş’a şu sorusunu yöneltti:
"Seçim bölgem Mersin'de tonlarca uyuşturucu yakalandı. Bunların nereden geldiği, nereye gittiği, hangi firmaya gittiği belli olan şeyler. Bu konuda kamuoyunu yeterince aydınlattığınızı düşünüyor musunuz? çünkü Mersin kamuoyunda bunun çok danışıklı bir dövüş olduğuna ilişkin, bu işin bir tür ticaretinin yapıldığına ilişkin ve birtakım çevreler tarafından da göz yumulduğuna ilişkin oldukça güçlü bir kanı var, bilmem ne dersiniz?"

Milletvekili Turan, Bakandan aldığı yazılı yanıtı ise kamuoyu ile aşağıdaki şekilde paylaştı:

Küresel uyuşturucu arzındaki artışın tespiti konusundaki analizlerimiz neticesinde, halihazırda yürütülen uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla, 8 Haziran 2021 tarihli genelge ile tüm birimlerimiz uyuşturucu ile mücadele alanında teyakkuza geçirilerek önlemler üst seviyeye çıkarılmıştır.

Tüm gümrük kapılarımız modern teknolojik tarama sistemleri ve altyapıyla donatılmış, birimlerimizin uyuşturucu tespiti kapasitesi, bu alanda kullandığımız son teknoloji gelişmiş cihaz, ekipman ve narkotik dedektör köpeklerle güçlendirilmiştir. Uyuşturucu maddelerle bağlantılı suç fiilleriyle mücadelede uzmanlaşmanın artırılması ve konuya ilişkin idari, beşeri, analiz ve teknik kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri bünyesinde NARKOKİM Kısım Amirlikleri kurulmuştur.

Narkotik suçlarla mücadeleye yönelik teknoloji odaklı yatırımlar, risk analizi ve koordinasyon kapasitesinin geliştirilmesi ile uzmanlaşmanın artırılması, her geçen dönem artan başarıyı da beraberinde getirmiştir.

Sınır kapılarımızda, 2021 yılı ilk 10 ayında 8,5 ton, 2022 yılının ilk 10 ayında 13,4 ton uyuşturucu madde ele geçirilerek, %58' e varan artış kaydedilmiş ve büyük miktarda uyuşturucu ele geçirilmiştir.

Uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yapılan ciddi yatırımlar ve alınan önlemler neticesinde son yıllarda rekor yakalamalar gerçekleştirilmiştir.

· Gürbulak Gümrük Kapısında, sınırlarımızda ele geçirilen en büyük miktarlı yakalama olan 808 kg eroin,

· Yine Gürbulak'ta ulusal düzeyde en yüksek miktarlı metamfetamin yakalaması olan 1.018 kg metamfetamin,

· Mersin Limanında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve ülkemizde bugüne kadar ele geçirilen en büyük miktar olan 1,7 ton kokain,

· Ambarlı Limanında ülkemizde ele geçirilen en büyük miktarlı yakalama olan 12,3 milyon adet captagon hap başta olmak üzere,

Gümrük Muhafaza birimlerimizce son dönemde uyuşturucuyla mücadelede önemli yakalamalar gerçekleştirilmiştir."