Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell’in Taiwan konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi. 

Sözcü Wang bugün Beijing’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Çin’in ABD’nin provokasyonlarına karşılık vererek, meşru haklarını korumak için adım attığını kaydetti. 

Wang, “(ABD Temsilciler Meclisi Başkanı) Nancy Pelosi’nin ABD yönetiminin desteğiyle Taiwan’a yaptığı ziyaret, Çin’in egemenliğini zedelediği ve iç işlerine müdahale ettiği gibi, Taiwan Boğazı’nın barış ve istikrarına da büyük zarar verdi. Çin, buna elbette kararlılıkla yanıt verecekti.” ifadesini kullandı.

Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı bozan tarafın Çin değil ABD olduğunun altını çizen sözcü, “Çin ve ABD’nin 1978 yılında imzaladığı diplomatik ilişkilerin kuruluşuna ilişkin bildiride, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Çin’i temsil eden tek meşru hükümet olduğu ve Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğu vurgulandı. Bu statüko, onlarca yıldır da hiç değişmesi. Ancak, şu an bu statüko bozuluyor. Bunu bozan da Çin değil, ABD ve Taiwan’daki ayrılıkçılar.” diye konuştu. 

ABD’ye iki ülke arasındaki anlaşmalara ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uyma çağrısı yapan Wang, ‘‘Ateşle oynayanların sonu iyi olmayacak, Çin’in egemenliğini ihlal edenler kesinlikle cezalandırılacak.” ifadelerini kullandı.  

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Çin’in Taiwan konusunda ‘‘aşırıya kaçan’’ tedbirler aldığını söylemişti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı