Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat'ta dünyaya dönen Alper Gezeravcı, Mersin Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan özel nesneleri uzaya götürerek Türk kültürünü uzayda temsil etti.

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Alper Gezeravcı'ya "Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gidecek ilk Türk Uzay Yolcusu olarak ülkemizi temsil etmenizin yaşattığı sevinç ve gurura, kültürümüzü ve şehrimizi dünyaya tanıtma mutluluğunu da eklediğiniz için teşekkür eder, çıkmış olduğunuz bu yolda başarılar dilerim." notunu içeren bir kutuyu iletti. Bu kutu, gerekli izinlerin ardından uzaya gönderilen ve Mersin Üniversitesi'ne ait bir imza atılmasını sağlayan nesneleri içeriyordu.

Üniversitenin Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İmran Gündüz Alptürker, gönderilen nesnelerin seçim sürecini şu şekilde açıkladı: "Eğirtmeç ile kurt başı ve koçboynuzu şeklinde çaltıdan yapılmış nazarlıklar, Yörük kültürünün sembollerini ve temsil gücünü en uygun şekilde yansıtıyordu. Bu nesneler, hem kültürel mirasımızı hem de Yörük kimliğini uzayda tanıtmak için ideal seçeneklerdi."

Başkan Yıldız, belediyenin peşkeş çekilen gayrimenkullerinin peşine düştü Başkan Yıldız, belediyenin peşkeş çekilen gayrimenkullerinin peşine düştü

Gönderilen nesnelerin Yörük kültürünün izlerini taşıdığını belirten Alptürker, eğirtmeçin Yörüklerin hayvanlardan elde ettikleri malzemeleri işlemek için kullandıkları önemli bir araç olduğunu ve kurt başı ile koçboynuzu nazarlıklarının ise nazardan korunmak için kullanıldığını ifade etti.

Alper Gezeravcı'nın uzayda taşıdığı bu özel nesneler, Türk kültürünü uzayda da temsil etme fırsatı vererek ülkenin bilimsel ve kültürel kimliğini uluslararası alanda öne çıkardı.