Toros Devlet Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Esra Akay, Deprem gibi büyük doğa olaylarından sonra kişilerde çeşitli psikolojik belirtiler görülebileceğini bildirdi.

Dr. Akay, Deprem ve Ruh sağlığı ile ilgili yaptığı açıklamada, 'Deprem gibi büyük doğa olaylarından sonra kişilerde çeşitli psikolojik belirtiler görülebilir. Bunlara olağan dışı durumlara karşı verilen olağan tepkiler diyebiliriz.' dedi.

Toros Devlet Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Esra Akay, depremin insanlarda psikolojik belirtilerini ve tedavisiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Deprem sonrasında kişilerde uykusuzluk, endişe, korku, tepkisizlik, ağlama-ağlayamama, iştahsızlık, sürekli deprem oluyormuş hissi, gerginlik, çarpıntı, titreme, aşırı irkilme, sinirlilik, deprem anını tekrar tekrar yaşama, çaresizlik, gelecekle ilgili belirsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin günler, haftalar içerisinde kendiliğinden düzelmesi beklenir. Bu süre içerisinde kişinin kendini daha iyi hissetmesi ve ruh sağlığını koruması için profesyonel bir yardım alması şart değildir. Bu durumda yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz:
1. Nefes, gevşeme egzersizleri
2. Kendimi yakın hissettiğimiz kişilerle deprem sırasında yaşadıklarımız ve sonrasındaki
hissettiklerimizle ilgili konuşmak
3. Depreme ait video ve fotoğraflara tekrar tekrar bakmamak
4. Beden bakımınıza özen göstermek (alkol ve doktor kontrolü dışında ilaç kullanmama)
5. Sizi rahatlatan etkinliklerde bulunma (yürüme, doğada bulunma, ibadet etme, arkadaşlarla
vakit geçirme gibi)
6. Kapalı yerlere girmekten korkabilirsiniz ancak girmekten kaçınmayın, yanınızda güvendiğiniz
birileriyle kapalı yerlere girin
Tüm bunlara rağmen yakınmalarınız 2 hafta içerisinde azalmıyor ya da artarak devam ediyorsa bir
ruh sağlığı profesyoneline başvurmak gereklidir."