Öğretmenler ile ilgili uzun süredir bir şeyler yazmak istiyordum. Ancak olan olaylara ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadığım için önceliği eksik bilgilerimi tamamlamaya çalıştım. Neyden bahsettiğim konusuna gelince “Öğretmenlik Meslek Kanunundan” ve yarattığı tartışmadan söz edeceğim.

Eğitim konusunda uluslararası birçok göstergede geride olduğumuzu duymuşsunuzdur. Yılın ilk aylarında öğretmenleri kapsayan bir meslek kanunu çıkarıldı. Kanunun amacı öğretmenler için yeni bir kariyer basamak sistemi oluşturmak ve eğitimcilerin niteliğini arttırmaktı. Ancak işin içine eğitmenler arasında farklılıklar oluşturacak şekilde kariyer basamakları inşa edildiği kısa sürede anlaşıldı.

Meslek örgütleri ve öğretmenler bir araya gelerek eğitim birliğini bozacak bir adım olduğunu iktidar yetkililerine anlatmaya çalıştı. Binlerce atanmamış öğretmen olduğu biliniyorken, binlerce kadroya alınmadığı için düşük maaş alan öğretmen var. Dershane, kurs, etüt merkezi gibi yerlerde düşük maaş ve standart dışı saatlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenler olduğunu gerçekten bilmiyorlar mı? Zannetmiyorum. Yetkili herkes tüm bunların farkında olduğunu düşünüyorum. Peki bu sorunları çözmek yerine neden bu kanun çıkarıldı? Buna ilişkin çok fazla şey okudum ve gördüm. Ancak içlerinden en akla yakın olanı kalifiye eleman eksiğini toparlamak olduğunu söyleyebiliriz. Son dönemlerde yüksek lisans veya doktora eğitimi alan kişilerin sayısındaki ciddi düşüşü durdurma fikrinin bu duruma sebep olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda yüksek lisans veya doktora mezunu öğretmen fikri muhtemelen iktidar saiklerine daha itibarlı görünmüş olması da ikinci gerekçemiz olabilir.

AYM kararı beklenmedi

Öğretmenlere kolaylık gösteriyoruz dedirmek amacıyla yüksek lisans ve doktora mezunu olmanın dışında Uzman Öğretmenlik Sınavı da yapılmaya başlandı. Ancak sendikaların kanunun iptali için açmış olduğu dava Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti. AYM kararı beklenilmeden yapılan sınav yeni bir tatışmayı da beraberinde getirdi. Ekonomik koşulları yeterli derecede iyi olmayan birçok öğretmen uzman öğretmen olmak üzere sınava katılım gösterdi. Şimdi akıllarda kalan tek soru AYM kanunu iptal ederse neler olacak?