Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadın çiftçilerin tarımsal üretimde güçlenmesi için yürüttüğü projelerde onlara pozitif ayrımcılık yapmaya devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen 45’ten fazla proje kapsamında, fide, fidan, makine-ekipman, sulama borusu ve hayvancılık desteklerinden öncelikli olarak kadın üreticiler yararlanıyor.
![]()
2025 Hedefi 9 Bin Kadın Üretici
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldiği günden bu yana uyguladığı üreticiyi destekleyen politikalarıyla, kırsalda kadın emeğini daha görünür kılmayı hedefliyor. Büyükşehir, kırsalda kadın üreticilere yönelik desteklerini artırarak hem tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmayı hem de kadınların ekonomik hayata daha güçlü katılımını sağlıyor.
Büyükşehir, 2019 yılından bu yana 45 farklı proje kapsamında 8 bin 300’ü aşkın kadın üreticiye ulaştı. 2025 yılı sonuna kadar 9 bin kadın üreticiye ulaşmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in 13 ilçesinde bölgenin üretim özelliklerine göre hayata geçirdiği projelerle kadın üreticilerin emeğini görünür kılıyor.
![]()
"Kadın Gücünü Desteklemeye Devam Edeceğiz"
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde görev yapan Ziraat Mühendisi Pembegül Şeker, desteklenen alanlara ilişkin bilgi verdi: "Lavanta, nergis, badem, ceviz, zeytin fidanı, arıcılık, organik tarım, yerel tohumların korunması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi kapsamında, birçok kadın üreticimize destek veriyor ve pozitif ayrımcılık yapıyoruz."
Kadın çiftçilerin yoğun günlük emeklerinin arasında, tarlada ve bahçede de büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirten Şeker, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kadınların emeğini desteklemeyi ve onları üretimde daha da güçlendirmeyi görev biliyoruz. 2025 yılı sonuna kadar 9 bin kadın üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz. Her zaman onların yanında olmaya ve üretimde kadın gücünü desteklemeye devam edeceğiz," dedi.
![]()
Üretici Kadınlar Memnuniyetlerini Dile Getirdi
Çocuk yaşlardan beri hayvancılıkla uğraşan üretici kadınlardan Havva Kara, Başkan Seçer’in sağladığı güneş enerjisi paneli desteğinden faydalandıklarını belirterek, "Panel yokken ateş yakıyor, onunla işimizi görüyorduk. Güneş paneli geldiğinden beri rahatladık. Televizyon izliyor, dünyadan haberimiz oluyor. Vahap Başkanımız geldiğinden beri, kadınlara ve bütün çiftçilere destek oluyor," ifadelerini kullandı.
Enginar yetiştiriciliğine yeniden başlamak isteyen ancak fide bulamayan Hayriye Gönül ise, Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine enginar yumrusu dağıttığını söyledi. Gönül, "Başkanımız Vahap Seçer’in kadınlara, kadın çiftçilere desteği çoktur. Her alanda, her yerde kadınların yanında. Büyükşehir Belediyesi her yere göre ayrı destek veriyor ve hep bizlerin yanında," diye konuştu.
Zeytin fidanı desteklerinden yararlanan çiftçilerden Havva Yılmaz da, "Başkanımız çiftçinin yanında. Kadın üreticileri de çok destekliyor. Halkla iç içe bir insan olan Vahap Seçer’i çok seviyoruz. Çiftçilerin yüzünü güldürüyor," diyerek Büyükşehir'in tarımsal politikalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.


