DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, milyonlarca asgari ücretli ve emeklinin gözünün temmuz ayında yapılacak ara zamda olduğunu dile getirdi. Ekmen, mevcut ekonomik verilerin acil bir iyileştirme gerektirdiğini belirtti.

"En Az Yüzde 30 Asgari Ücret Zammı Şart"

Sözlerine vatandaşların ara zam beklentisini vurgulayarak başlayan Ekmen, "1 Ocak'ta kararlaştırılmış 22 bin liralık asgari ücret, bugün itibarıyla 25 bin liralık açlık sınırının gerisine düşmüştür. İster TÜİK'in verilerini baz alalım isterse ENAG ya da İTO'nun verilerini referans verelim, hangi veriyi veya pariteyi baz alırsak alalım, en az yüzde 30'luk bir asgari ücret artışı kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

Ekmen, enflasyon hesaplamalarında iktidarın samimi davranmadığını iddia etti. "Vergi artışında, birtakım enerji giderlerinde yapılan artışların enflasyona etkisi gözetilmiyor iken asgari ücretli ya da en düşük maaş alan emekli maaşındaki iyileştirmelerin enflasyona etkisi nasıl dikkate alınmakta ve nasıl bir yöntemle hesaplanmaktadır?" diye sorarak, mevcut uygulamanın çelişkili olduğunu öne sürdü.

"Faiz, Kur, Enflasyon Üçlüsüyle Ekonomi Düzelmez"

Ekonomi yönetimine çağrıda bulunan Ekmen, asgari ücret ve en düşük emekli maaşındaki iyileştirmelerin doğrudan gıda ve tekstil gibi temel giderlere harcanacağını, bu durumun vatandaş için bir tasarruf imkanı yaratmayacağını belirtti. Ayrıca bu iyileştirmelerin esnafın da birçok sıkıntısının çözülmesine yardımcı olabileceğini vurguladı.

Ekmen, "Yoksulluk sınırının 81 bin 733 lira olduğu bir dönemde sadece faiz, kur, enflasyon üçlüsüyle ekonomiyi düzelteceğini zanneden bir ekonomi yönetimine çağrımız: Asgari ücretlinin ve en az maaş alan emeklinin temmuz ayı vesilesiyle hatırlanması gerekmekte ve ücretlerinde bir iyileştirme yapılmalıdır" diyerek konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Ahmet Biracı