DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, orman yangınları sonrası sosyal medyada Kürt vatandaşlarının hedef gösterilmesini TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelik verdiği soru önergesinde, Ekmen, sosyal medya üzerinden yayılan provokatif içeriklerin toplumsal huzuru tehdit ettiğini belirtti. Ekmen, "Bu tür paylaşımlar halk arasında kin ve düşmanlık oluşturmaktadır. Acil müdahale gerekmektedir. Bakanlığınız bu konuda herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatmış mıdır?" şeklinde sorular yöneltti.

Hatayspor’da Özhan Pulat dönemi sona erdi Hatayspor’da Özhan Pulat dönemi sona erdi

Ekmen’in önergesinde, Muğla ve Aydın illerindeki Kürt vatandaşları hedef alan paylaşımların ayrımcılığı teşvik ettiği vurgulandı. Sosyal medya hesaplarının provokatif içerikleri toplumsal barışı tehlikeye atmakta olduğu belirtilirken, İçişleri Bakanlığı’ndan bu paylaşımlara yönelik önlemler ve soruşturmalar hakkında bilgi talep edildi.

Ekmen, ayrıca, bu tür içeriklerin toplumsal saldırılara dönüşme riskini engellemek ve provokatif paylaşımlar yapan kişilere yönelik tedbirlerin alınmasını talep etti. İçişleri Bakanlığı’ndan, sosyal medya platformlarıyla iş birliği ve bu tür içeriklerin yayılmasını önlemeye yönelik planlar hakkında bilgi istendi.

 

Ekmen, soru önergesinin devamında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti;

1.​Sosyal medya platformlarında Muğla ve Aydın illerindeki Kürt vatandaşlarımızı hedef gösteren, ayrımcılığı teşvik eden ve saldırı çağrısı niteliği taşıyan bu tür paylaşımlar hakkında Bakanlığınızca herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?

2.​Yangınla ilgili eleştiri içeren bir tweet için 36 saat içinde hızlıca ifade alındığı göz önüne alındığında, bu tür açıkça provokatif içerikler paylaşan hesaplar hakkında neden henüz bir işlem yapılmamıştır?

3.​Bu tür provokatif içeriklerin yaratabileceği toplumsal huzursuzlukları önlemek ve yayılmasını engellemek, bu paylaşımların bir gün ansızın toplumsal saldırı eylemlerine dönüşme riski karşısında Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır veya alınması planlanmaktadır?

4.​Bu tür içerikleri paylaşan, destekleyen ve yayan kişilere yönelik gözaltı veya ifade alma işlemleri yapılmış mıdır? Eğer yapılmadıysa, bu süreç neden gecikmektedir? Muğla ve Aydın Emniyet birimleri şu ana kadar ne yapmış, hangi tedbirleri almıştır?

5.​Bu hesaplara destek veren ve benzer içerikleri paylaşan diğer kullanıcılar ve oluşturdukları grup ve ağlar hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu grupların sosyal medya üzerinden organize olmasının önüne geçmek için hangi adımlar atılacaktır?

6.​Bu tür provokatif paylaşımların ve nefret söylemlerinin yayılmasını engellemek ve toplumda barış ve huzuru korumak adına Bakanlığınızın sosyal medya platformları ile iş birliği yapma planı var mıdır? Eğer varsa, bu planlar nelerdir?
 

Editör: Ahmet Biracı