DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla ev kadınlarının ve annelerin sosyal güvence sorununu gündeme taşıdı. Sosyal Hizmetler Kanun Teklifi üzerine söz alan Ekmen, iktidarın "kutsal annelik" söylemlerinin icraatta karşılık bulmadığını belirterek; engelli yakınına, yaşlısına veya çocuğuna bakan her kadının devlet tarafından sigortalanması ve emeklilik hakkına kavuşturulması çağrısında bulundu.
Milletvekili Ekmen, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, toplumun ve devletin üzerindeki bakım yükünü omuzlayan kadınların sistem dışında bırakılmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "En önemli kariyer anneliktir" sözlerini hatırlatan Ekmen, bu "kariyerin" bir karşılığı olması gerektiğini vurguladı.
"Söylemde Kariyer, İcraatta Güvence Yok" Kadınların fedakarlıklarının ekonomik bir karşılığı olması gerektiğini ifade eden Ekmen, "Evladını kreşe vermeyip kendi büyüten, yaşlı annesini huzurevine göndermeyip evinde bakan kadınlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yükünü hafifletiyor. Ancak devlet bu kadınlara sigorta ya da emeklilik hakkı tanımıyor. Hayatını ailesine hasreden her kadın ‘bakım veren’ olarak sigortalanmalı ve primleri devlet tarafından karşılanmalıdır" dedi.
Eğitim ve Sertifika Önerisi Sistemdeki profesyonelleşme eksiğine de değinen Ekmen, evde bakım hizmetlerinin bir meslek haline getirilmesi gerektiğini savundu. Ekmen, "Bugün yaşlı bakımı için yurt dışından gelen eğitime muhtaç kişilere yöneliyoruz. Oysa kendi kadınlarımızı eğitip sertifikalandırırsak, bu kadınlar hem kendi ailesine hem de mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine profesyonel destek verebilir. Bu, kadınların ekonomiye kazandırılması için bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.
"Emeklilik Garanti Altına Alınmalı" Konuşmasının sonunda Bakanlığa çağrıda bulunan Mehmet Emin Ekmen, mahalle ölçekli gündüz bakımevleri ile desteklenen, eğitimi ve sosyal güvencesi garanti altına alınmış kapsamlı bir sistemin ivedilikle kurulması gerektiğini belirtti.





