İran, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından yapılan oylamayla Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkartıldı. BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ne üye 54 ülkenin katıldığı oylamada, üye ülkelerin 29’u İran’ın çıkarılması yönünde oy kullanırken 16’sı ise çekimser kaldı. Çin temsilcisi aleyhte oy kullandı ve kararın kirli ve boşluklarla dolu olduğuna işaret etti.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, karar taslağının hukuken temelsiz olduğunu, başkalarına empoze edildiğini ve sorunun çözülmesine yardımcı olmayacağını ifade etti. Geng Shuang, karar taslağını sunan ülkenin taslakta İran'daki insan hakları durumundan bahsederken İran'a karşı gelişigüzel tek taraflı yaptırımların İranlı kadınlara verdiği büyük acıyı görmezden geldiğini ve bunun bir zorbalık, ikiyüzlülük ve çifte standart olduğunu belirtti.

Geng Shuang, bazı ülkelerin ilgili ülkelerin rızası olmadan birbiri ardına bu ülkelere özgü yıkıcı kararları kışkırttığına ve üye devletleri taraf seçmeye zorladığına işaret etti. Geng Shuang, zorbalık girişiminde bulunan bu ülkelerin asıl amacının BM’yi kendi siyasi çıkarlarına hizmet eder hale getirmek ve diğer ülkelerin iç işlerine karışacak bir araca dönüştürmek olduğunu kaydetti.

Geng Shuang, İran'ın BM Kadının Statüsü Komisyonu üyeliğini kaldırarak insan hakları ve kadın sorunlarıyla uğraşmanın yalnızca tehlikeli bir emsal teşkil edeceğine, yanlış bir sinyal göndereceğine ve olumsuz sonuçlara yol açacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Rusya, Beyaz Rusya, Küba, Venezuela, Pakistan ve diğer ülkeler ABD'nin önerdiği karar taslağına karşı olduklarını dile getirdiler.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı