Akdeniz Belediyesi, işgalci Fransız askerlerine karşı Nacarlı Mahallesi Arpa Tepe mevkiinde Kuvvai Milliye birlikleri tarafından kazılan ve kentin düşman işgalinden kurtarılmasında büyük önem taşıyan siperleri yeniden ortaya çıkarıp canlandırdı. O dönem Mersin’e tek geçiş güzergâhı olan bölgelerden Nacarlı’yı alan Kuvayi Milliyecilerin, daha sonra aldıkları destekle birlikte işgalci Fransız askerlerini kentten çıkardığı biliniyor.

“Kurtuluşun nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkaran bir yer…”

Beraberindeki heyetle siperleri ziyaret eden ve dikilen göndere bayrak çeken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Nacarlı; 3 Ocak’ta yiğitlerimizin ve şehitlerimizin Fransızları nasıl defettiklerinin, buraları nasıl ele geçirdikleri ve sonrasında Mersin’in nasıl kurtulduğunun göstergesidir” dedi. Sözlerini; “3 Ocak’ın nasıl geliştiğini anlatan yerlerden birine geldik” şeklinde sürdüren Başkan Gültak; “Nacarlı’da doğal olmayan kayalar üzerinde kazılar ve yontmalar var. Fransızlar buraları oda olarak kullanmışlar. Çünkü mekân ovaya tamamen hâkim bir alan. Adana-Mersin, Tarsus-Mersin arasındaki tüm harekâtları kolayca kontrol edebilecek bir alan burası. Burası Arpatepe, ayrıca Sucular ve Musalar var. Fransızlar bu bölgeleri kontrol altına alarak savaşı yönetmişler ve geçişleri kontrol etmişler. Az aşağıda Mersin ile Tarsus’u birbirine bağlayan tek köprüyü de kontrol ederek herhangi bir lojistik ya da askeri akışın önüne geçmişler” diye konuştu.

“Buradan yapılan top atışlarıyla Fransızlar rahatsız ediliyor”

Mersin’in asıl kurtuluş mücadelesinin buradan başladığını kaydeden Başkan Gültak, “Bizler de bunu anlatmak için buraya geldik. Burada kazılar yaptık. İlk önce Arpatepe ele geçiriliyor ve Sucular tarafından bir top getiriliyor. Bu topla da Fransızlar rahatsız ediliyor. Sonrasında köprü ele geçiriliyor ve böylece Kuvayi Milliye birliklerinin Adana ile Tarsus bölgesinden Mersin’e rahatlıkla geçişi sağlanıyor. Burada barınmakta güçlük çeken Fransızlar, Mersin’e de gelen destekle birlikte kontrollerini kaybediyor. Sonrasında da 3 Ocak’ta bütün Mersin kurtarılmış oluyor” ifadelerini kullandı.