Son dönemde birçok kişi kurum veya kuruluştan sağlık turizmi geleceğin en önemli gelir kaynağı diye duyuyoruz. Bu her geçen gün daha da yüksek sesle söylenmeye başladı. Peki sağlık turizmi için ne yapmalı?

Sağlık Turizmi için ne yapılmalıdır? En önemli soru da sürdürülebilir bir sağlık turizmi nasıl yapılmalıdır? Sağlık turizmi kaç aşamadan meydana geliyor? Sağlık turizmi başlamak için ne kadar sermaye gerekmektedir?

gibi birçok soru türetilebilir.

Şimdi gelelim en önemli sorudan başlayarak cevaplara.

Sürdürülebilir sağlık turizmi nasıl yapabiliriz?

Sağlık turizmi birkaç bölümden oluşmaktadır. Bunlar;

-Medikal estetik alanında sağlık turizmi

-Yaşlı ve engelli sağlık turizmi

-Termal Sağlık turizmi

Bu yazıda sizlere medikal sağlık turizmini ele alacağız.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki medikal sağlık turizmi;

-Saç Ekim gibi

-Estetikler (rinoplast, botox, dolgu vb. işlemler)

-Organ nakli (böbrek nakli, karaciğer nakli vb. işlemler)

Sağlık turizm;

-İşlemleri yapılacak anlaşmalı kurumlar

-Satış tecrübesi olan tercümanlar

-Dijital pazarlama

-Yapılan harcamaların alındığı devlet teşvikleri

Öncelikle ilk aşama ana sözleşmesinde sağlık turizmi ile ilgili detaylı bilgiler bulunan bir şirket kurmak gerekmektedir.

Sağlık turizmini sürdürülebilir şekilde yapmak adına SAĞLIK TURİMİZ YETKİ belgesi almak gerekmektedir.

Sağlık Turizmi yetki belgesi kurumlar ikiye ayrılmaktadır.

1-İşlemlerin yapıldığı kurumların aldığı

2-Sağlık turizmi acentelerin aldığı

Sağlık işlemlerini yapıldığı hastaneler, tıp merkezleri vb. kurumların aldığı sağlık turizmi yetki belgesi için gerekli şartların sağlanması sonucunda alabilmektedir.

Bu şartların sağladığından sonra TİM’e bağlı Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) üye olunarak Ticaret Bakanlığının teşviklerinden faydalanabilmektedir. Devlet teşviklerini daha sonraki yazılarımızda detaylı bahsedeceğiz.

Burada önemli olan hasta bulmak adına yurtdışına yapılan sosyal medya reklamlarını bedelinin alınmasıdır ki sağlık turizmin de en önemli harcama kalemlerinden bir tanesi budur.

İşlemlerin yapılabildiği kurumlarda sağlık turizmi yetki belgesi almak acentelere göre daha az evrakla olmaktadır. Burada en önemli unsur yurtdışından ülkemize döviz girdisidir.

Bir diğer önemli unsur ise satış tecrübesi olan tercümanlar meselesidir. Çok iyi bir şekilde yabancı dil bilmesinden daha önemli unsur satış konusundaki deneyimdir. Satış deneyimi olup da dil bilmesi sağlık turizmiz için gelecek olan hastaların iknası daha kolay olacaktır.

Borsada işlem yapanlar çok iyi bilirler anlık değerler düşer de artar da dolayısı ile piyasayı çok iyi takip etmek gerekmektedir. İşte sağlık turizminde verilecek dijital pazarlama reklamları da gerek içerikler gerekse ülkeler çok çok önemlidir. Hatta verilecek dijital pazarlama yani sosyal medya reklamları aylara, mevsimlere göre de değişmektedir.

Bu ay reklam veren bir kurum meyvelerini 60-90 hatta 120 gün sonra yemeğe başlamaktadır. Tabii ki ilk etapta direkt olarak kuruma gelip işlem yaptıranlar da olabilir lakin verilen reklamın geri dönüşün büyük bölümü 90 sonrasında başlamaktadır. Bu iş hep yatırım hem de sabır istemektedir.

Yine önemli konulardan bir tanesi de satış tecrübesi olan tercümanların sağlık tecrübesinin olup olmamasıdır. Satış tecrübesi olup dil bilenlerin satacağı ürünlerin bilgilerini çok hızlı bir şekilde öğrenebilmektedirler.

Yine sağlık turizminde en önemli aşamalardan bir tanesi de başlı başına bir yazı konusu olan Ticaret Bakanlığını vermiş olduğu teşviklerdir. Bu da sağlık turizmine girecek kurumlar için önemli bir ayrıntıdır.

İkinci bir sağlık turizmi yetki belgesi de sağlık turizmi acenteleridir. Bu firmalar diğerlerinden ayıran en önemli unsur kendi yerlerinin olmamasıdır. Burada resmi kurumlar en az 3 sağlık turizmi yetki belgesi olan kurumlarla anlaşma yaptırmak istemeleridir.

Yani Sağlık turizmi yetki belgesi alacak acenteler 3 tane sağlık turizmi yetki belgesi olan kurumlarla anlaşma yaptıklarında yine aynı şartları sağladıktan sonra sağlık turizmi yetki belgesini aracı kurum olarak alabilirler. Bu aracı kurumlar da Ticaret Bakanlığını birçok teşviklerini alabilirler.

Sağlık Turizmi Yetki belgesi alacak olan aracı kurum acentelerin öncesinde TÜRSAB belgesi alma zorunluluğu vardır. Bu belgeyi aldıklarında ülkemize gelen hastaların birçok işlemlerini de yapabilmektedirler.

Burada önemli bir ayrıntı sağlık turizmi yapacak firmaların dijital pazarlama kısmında uzman bir ekip ya da firmalarla çalışmaları çok önemlidir.

Doğru hedef ülkeler, doğru reklam postları ve doğru hasta kitlesi başarı oranını artıracaktır.

Özellikle Avrupa’dan gelen hastaların büyük bölümü saç ekim gibi, diş işlemleri gibi ve estetik gibi işlemler için ülkemizi tercih etmektedirler.

Öğr. Gör. Gurbet ALTAY

Sağlık Turizmi Strateji ve Marka Danışmanı

www.gurbetaltay.com

https://www.youtube.com/gurbetaltay

WhatsApp: +90 532 292 77 83