Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay illerimizi etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

BES devlet katkısı fonlarının Borsa İstanbul’da yapacağı yatırımlarda alabilecekleri hisse senetlerinin oranı %10’dan %30’a yükseltildi.

BES nakden ödenen devlet katkılarının Türk Lirası Cinsinden borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetlerin veya kira sertifikalarında kullanılması zorunluluğu %70’den %50’ye indirildi.

Tek bir hisse senedine fon portföyünden yatırım yapma limiti %1’den %5’e çıkarıldı.

Geçici madde ile fonların portföy sınırlamalarına 10 gün içerinde uyma şartı eklendi.

Resmi gazetede yayımlanan kararla şirketlerin borsa İstanbul’da hisse geri alımlarında stopaj vergisi %15’ten %0’a indirildi.

%35 olarak belirlenen başlangıç özkaynak koruma oranı 10.04.2023 tarihinde kadar %20 olarak belirlendi.

Deprem bölgesinde 10 il ikametgahı işyeri adresi veya şubeden veya hesabı bulunan müşterinin 6 Şubattan itibaren oluşan temerrüt durumlarında 30 Haziran’a kadar işlem tesis edilmemesine karar verildi.

Geri alınan payların alındığı tarihten itibaren 30 gün boyunca satılamamasına karar verildi. Geri alım yapan şirketler üzerine yeni bir endeks hesaplanmasına karar verildi.

Pay piyasasında açılış seansın uygulanan tüm sermaye piyasası araçlarında ve VIOP’te işlem gören tüm sözleşmelerde ve miktar azaltımına izin verilmemesine karar verildi.

Pay piyasasında emir işlem oranında 15:2’den 5:2’e düşürülmesine ve eşik değer aşım ücretinin 0,03 kuruştan 0,25 kuruşa yükseltilmesine karar verildi. Pay piyasasında emir iptali Fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımında ücret kalemlerinin %20 oranında artırılmasına ve VIOP’ta yüz binde 1 olarak uygulanan iradi emir iptal ücreti oranının %20 oranında artırılarak yüz binde 1,2 olarak belirlenmesine karar verildi.

VIOP ve pay piyasası seans sonu saatlerinin uyumlaştırılması amacı ile VIOP’ta işlem gören tüm vadeli işlem opsiyon sözleşmelerinin seans sonu zamanının 5 dakika kısaltılarak tam iş günlerinde 18.10 yarım işgünlerinde 12.40 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Borsamız gözetim faaliyetleri kapsamında halihazırda devam etmekte olan yatırım aracı bazındaki tüm tedbirlerin kaldırılmasına karar verilmiştir. VIOP’ta pay ve endeks türev pazarında yer alan sözleşmedeki bekleyen iptale kadar geçerli ve tarihli emirler borsa tarafından iptal edilmesine karar verilmiştir.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

MSCI, endekslerinde yaptığı çeyrek dönem gözden geçirmesi çerçevesinde, global standard ve small cap endekslerinde yer alan Türk hisse senetlerinde değişiklik yaptı. MSCI Small Cap Endeksleri içindeki Türkiye Endeksi'nden Koza Altın ve Pegasus'un yanı sıra Borusan Yatırım çıkarıldı. Bu endekse CIMSA, ECILC, EGEEN, GENIL,KMPUR,QUAGR,SARKY, SELEC, ZOREN dahil edildiler.

Çin Merkez Bankası(PBOC) orta vadeli kredi programı kolaylığı (MLF) ile piyasaya 499 milyar yuan(73,11 milyar dolar) aktardı, faizi değiştirmedi.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, ABD Merkez Bankası'nın(Fed) enflasyonu yenmek için faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerekeceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD Merkez Bankası'nın(Fed) enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarını henüz tamamlamadığını, faizleri yüzde 5'in üzerine çıkarmak zorunda kalacağını, ancak zirvenin yakın olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler, Türkiye’de yaşanan deprem felaketine yardım etmek için acil fon sağlama çağrısı yapacaklarını belirterek, “Türkiye’ye acil fon sağlama çağrısı yapmak için son aşamaya geldik” dedi.

New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiğini ve ABD Merkez Bankası'nın(Fed) fiyat baskılarını soğutmayı amaçlayan önleminin ekonomi üzerinde kaçınılmaz bazı sancılara yol açacağını söyledi. New York Fed Başkanı John Williams, son verilerin daha fazla faiz artırımı ihtimalini canlı tuttuğunu söyledi. New York'taki bir etkinlikte konuşan Williams, dün açıklanan tüketici fiyat verilerinin, devam eden yukarı yönlü baskılarla birlikte, bir miktar ılımlılık gösterdiğini söyledi. Williams, "Bu veriler, ekonomide dengeyi sağlamak için faiz oranlarında devam eden artışlara ihtiyacımız olduğunu doğruluyor" dedi.

Japonya başbakanı Fumio Kishida, dünya çapında tanınan bir ekonomist ve finans alanında yüksek uzmanlığa sahip olduğu için Japonya Merkez Bankası (BoJ) başkan adayı Kazuo Ueda'nın merkez bankasına liderlik etmeye en uygun kişi olduğunu söyledi.

Asya'nın önde gelen merkez bankaları, Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği ve ABD dolarının güçleneceği endişeleriyle döviz rezervlerini yeniden inşa ediyorlar ve Hindistan MB bu harekete liderlik ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü görevine, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard'ı getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi.

ABD'de Ocak ayında yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD'de tüketici fiyatları Ocak'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak ayında ABD'de TÜFE'nin yüzde 6,2 artacağı yönündeydi.Yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde çıksa da Aralık ayında kaydedilen yüzde 6,5'lik enflasyona göre geriledi ve gerileme ivmesinin sürdüğünü gösterdi.Aylık enflasyon ise ekonomist beklentilerine paralel gerçekleşti. Buna göre Ocak'ta TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı.

INVEO-Inveo Yatırım Holding 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.971.460.542 TL (Önceki 327.130.472 TL)

ZRGYO-Ziraat GYO 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 10.945.313.261 TL (Önceki 1.315.792.684 TL )

VAKBN-Vakıfbank 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 24.017.232.000 TL (Önceki 4.175.464.000 TL )

ERSU-Ersu Meyve ve Gıda 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem zararı 528.327 TL (Önceki 552.882 TL )

TAVHL-TAV Havalimanları 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.899.087.000 TL (Önceki 467.689.000 TL )

UZERB-Uzertaş Boya 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 24.400.953 TL (Önceki 5.538.145 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı