Seçim tarihi tartışmalarında Anayasayı işaret eden Babacan, “Anayasa hükümleri çok açık. Burası, Kurtuluş Savaşı’nın ortasında TBMM’yi işleten topraklar. Kurtuluş Savaşı’nın ortasında hukuk diyen, meclisi çalıştıran ülke afet zamanında ne hukuktan ne anayasadan sapmalı. Asla kimse buna cesaret etmesin. Anayasa çiğneme, tanımama gibi bir cesareti kimse kendinde görmesin. Çünkü hukuku, anayasayı çiğnemenin affı olmaz.” dedi.

“Sektör sektör bir çalışmayı yoğun bir şekilde hazırlıyoruz”

Babacan, deprem afetinden çıkış için çok iyi bir çalışma gerektiğini dile getirerek, “Biz, konusunda uzman pek çok insanla ve kendi bünyemizdeki her alanda yetkin arkadaşlarımızla beraber kapsamlı bir çıkış planı hazırlıyoruz. Makroekonomik dengeleri, finansı dikkate alan ama aynı zamanda mikro bazda, sektör sektör konuyu inceleyen, işin sosyal boyutunu da kapsamlı bir şekilde ele alan bir çalışmayı şu an yoğun bir şekilde hazırlıyoruz.” diye konuştu.

“Göç, büyük sorunlar doğuracak”

Göçün, büyük sosyal sorunlar doğuracağını ileri süren Babacan, şunları kaydetti:

“Çok sayıda insan iş aramaya başlayacak. Türkiye zaten şu anda büyük bir ekonomik krizden çıkmaya çalışan bir ülke. Kendi memleketinde işini gücünü kaybetmiş ve gelip büyükşehirlerde iş aramaya başlayacak belki yüz binlerce insandan bahsediyoruz. Bu, göç veren iller açısından ekonomik çöküş demek. Pek bahsedilmiyor ama bu deprem ve sonrasında büyükbaş ve küçükbaş hayvan da zarar gördü. Bunları konuşmanın şu an zamanı değil ama hem tarımda hem de hayvancılıkta ciddi bir üretim düşüşü söz konusu olacak.”

“İktidar bütün dünyaya ‘Herkes yardım etsin’ dedi, kendisi ne yaptı?”

Babacan, depremin üzerinden 1 saat geçmeden, 4. Derece afet uyarısı ve çağrısı yapıldığını ifade ederek, “Bütün dünyaya ‘Bu çok büyük bir afet, herkes yardım etsin’ dendi. Bunu şu anda ülkeyi yöneten iktidar yaptı. Peki, dünyayı yardıma çağırırken kendisi ilk iki gün, ilk üç gün ne yaptı? Herkes talimat bekliyor. Herkes korkuyor. Madencilerin, kimseden çağrı beklememesi lazım. Zamanında çok iyi yetiştirilmesi, birkaç saat içerisinde görevinin başına gelmesi lazım. Bunlar zor şeyler değil.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı