Bakan Soylu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“10 bin 686 personel çalışmaları yürütüyor. 810 ulaşım aracı görev yaptı.  40 belediye aracı ve personelleriyle burada görev yaptı. 13 konut ağır hasarlı ve yıkılma durumuna geldi. 317 iş yeri hasar gördü. Bunların bir kısmının tespiti yapıldı bir kısmının tespiti yapılıyor. 812 araç hasar gördü. Bunların bir kısmı pert bir kısmı ise tamire muhtaç. Evlerde bin 499 eşya zararı var. Toplam 2 bin 641, 225 araç da Yediemine çekilmiş oldu. Şu ana kadar yapılan ödemeler konusunda şunu ifade etmek istiyorum.

Zarar tespiti yapılan bin 161 vatandaşımıza can suyu ödemesi olarak AFAD tarafından 10’ar bin lira, ilçelerimizin sosyal yardımlaşma vakıfları merkez sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından 10’ar bin lira 20 bin lira aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi tarafından da 5’er bin lira ilk etapta hiçbir hasar tespiti yapmadan sadece gördüğümüzle yetinip yapılan yardımın toplamın 25’er bin lira yardım yapıldı. Bunun yanı sıra aynı zamanda iş yerlerine de 10’ar bin lira bir can suyu ödemesi gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’nın tarihi bir mirası da var. Gerek Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi gerekse de Mozaik Müzesi. Arkeoloji Müzesi ile ilgili ilk günden itibaren bir çalışma başladı ve sergi alanında bir problem yok. Alt kattaki depolarda yani kazı alanlarından gelen envanterde probleme olmamasını temin etmek için bir orada 10 dönümlük arazi de su doluydu.  O sular boşaltılıyor. Bir noktaya kadar da boşaltıldı. Orada çok dikkatli bir çalışma yapılıyor.

Depolarda 65 bin adet eser bulunmaktaydı. 40 bininin tahliyesi tamamlandı. Yaklaşık 25 binin tahliyesi de şu anda ilgili hocalar ve sorumlular çerçevesinde devam ediyor.

Bir mahalle hariç o da hemen Karakoyunlu deresinin kenarındaki Akabe mahallesinde temizlik yüzde 75 bitti. Diğerlerinde yüzde 90-95’in üzerinde. İnşallah bu akşam, yarın akşam tamamen temizliği bitirmiş olacağız.”

Bakan Kirişci’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Şanlıurfamızda sel afetinde 16, Adıyaman’da 3 toplamda 19 hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize ben de Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diliyorum.

Kamu olarak özellikle DSİ’ye ait 98 iş makinesi, 55 de arazözümüz bunlarla birlikte de 150 orman çalışanımız, 225 de DSİ çalışanımız olmak üzere sahada birebir hizmet veriyor. İhtiyaç olduğunda bu sayıların artırılması mümkün ama şu anda bir yeterlilik durumu olduğunu görüyoruz. Arazözler özellikle balçıkla adeta sıvanmış olan zeminlerin, yüzeylerin temizlenmesi konusunda sağladığı katkı önemli.

Derelerin üstü açılırken ister istemez iş yerlerinin veya konutlarının önünden geçen derelerle ilgili bir rahatsızlık hissetmesinler. Çünkü buradaki sular, eğer temizlenir, arıtılır, güzelce bakılırsa aslında kendi coğrafyalarına, lokasyonlarına da çok büyük değer katar. Yaklaşık bin 200 metrelik Sırın deresi üzerinde yine 800 metrelik de Karakoyun deresi üzerinde bu dere üstünün açılması çalışmalarını inşallah süratle tamamlayacağız.”

Bakan Nebati’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bundan sonraki aşama Devlet Su İşleri’nin başta olmak üzere Büyükşehir Belediyemiz ve belediyeler yapacağı çalışmalardır. Çok hızlı çalıştık, olağanüstü çalıştık iyi işler yaptık ama bundan sonraki bu tür olağanüstü yağışlarda tekrar aynı senaryonun yaşanmaması için de bizim tedbirlerimizi çok hızlı bir şekilde almamız gerekiyor.

Hasar tespitleri yapılan yerlerde hızlı bir şekilde ödeme yapıldı ve ekipler de çok hızlı bir şekilde de uyumlu bir çalışma sergiledi. Böylesine büyük ve birçok alanda aynı anda yaşanan böylesine büyük bir sel felaketinin hızlı bir şekilde yaraları sararak ilerlemiş olması bizleri şehrim adına mutlu etti.”

Hibya Haber Ajansı