Türk sanayicileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sebebiyle ortaya çıkan geçici barınma ihtiyacı için bir araya geldi. Barınma ihtiyacının karşılanması için prefabrik yapı ve konteyner ev şirketleri ile bu yapıların inşasında kullanılan sandviç panellerin üreticileri kolları sıvadı. Konteyner ev ve prefabrik yapı inşasında kullanılan sandviç panelleri üreten İSO 500 şirketi Teknopanel de tüm üretim ve lojistik kabiliyetlerini, konteyner ev üreticilerinin tedarik ihtiyaçları için seferber etti. Firma, konteyner kent projesinin ilk etabı için haziran ayının sonuna kadar toplam 2,8 milyon metrekare poliizosiyanurat (PIR) yalıtımlı sandviç çatı ve cephe paneli üretimi için anlaşma yaptı.

"Ticaret Bakanlığı üreticilerle iletişime geçti"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, tedarik, üretim ve lojistik ekosistemini oluşturan organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayiciler ve sivil toplum kuruluşlarının AFAD ile koordineli bir biçimde çalışacağı bir kriz merkezi kuruldu. 6 Şubat’ta meydana gelen ve artçı sarsıntıları süren depremlerin ardından geçici barınma ihtiyacının hızla giderilmesi için 15 Şubat’tan itibaren konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatının 3 ay süreyle yasaklandığını duyuran Ticaret Bakanlığı, sandviç panel sektörünün tek sivil toplum kuruluşu olan Panelder (Yalıtımlı Kontinü Panel Üreticileri Derneği) ile de iletişime geçti. AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında sektörünün büyük konteyner yapı üreticileriyle iş birliği yapılmasına karar verildi.

Sandviç panel sektöründe 4 üretim hattıyla üretim liderliğini ellerinde bulundurduklarını belirten Teknopanel Genel Müdürü Orhan Kahveci, “Türkiye’nin en büyük prefabrik yapı ve konteyner ev üreticilerinin tedarikçisi Teknopanel olarak biz de tüm imkanlarımızı seferber ettik. Üreticilerin talebine yanıt verebilmek için haftanın her günü aralıksız üretim yapıyoruz” dedi.

"Temmuz ayına kadar yaklaşık 43 bin konteyner evin inşasına katkıda bulunacak"

Sandviç panel üreticisi, Ticaret Bakanlığı’nın ve AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında konteyner kentlerin inşası için söz konusu şirketlerin 2,8 milyon metrekarelik yalıtımlı sandviç çatı ve cephe paneli talebine yanıt veriyor. Ayrıca aylık ortalama 800 bin metrekare sandviç panel üretim kapasitelerinin olduğunu ifade eden Orhan Kahveci, “bir konteyner yapımı için yaklaşık 70 metrekare sandviç panel gerekiyor. Şimdiye kadar proje kapsamında aldığımız siparişler yaklaşık 43 bin konteyner evin inşası için gerekli sandviç çatı ve cephe panelini sağlıyor. Bunun yanında depremi takip eden ilk günlerde deprem bölgelerinde kurulan konteyner kentler için yaklaşık 200 bin metrekare taş yünü ve PUR yalıtımlı sandviç cephe paneli desteğinde bulunduk” diye konuştu.

"Üretim kapasitesi 13,5 milyon metrekare"

2005 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini ve üretim kapasitesi açısından sektörün en büyük tedarikçisi konumunda olduklarını ifade eden Teknopanel Genel Müdürü Orhan Kahveci, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Mersin’de 34 bin, Sakarya’da 35 bin, İzmir’de 46 bin ve İstanbul’da 8 bin metrekarelik üretim tesislerimizle Türkiye’nin stratejik noktalarında oldukça aktif bir üretim süreci yürütüyoruz. Yıllık toplam üretim kapasitemiz sandviç panelde 13,5 milyon metrekare ve EPS ürünlerinde ise 1,6 milyon metreküptür. Kuzey Makedonya’daki ilk yurt dışı tesisimizi 2023’ün ikinci yarısında faaliyete geçirerek globaldeki üretim kapasitemizi artıracağız. Sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezini kuran bir şirket olarak, yüksek kalite standartlarında üretim yaptığımız tesislerimiz, Avrupa’nın en modern tesisleri arasında yer alıyor. Afet kapsamında OHAL ilan edilen bölgenin ihtiyaçları için bakanlıklarımızın ve AFAD’ın koordinasyonunda daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız.”

Hibya Haber Ajansı