Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Irak halkına ve hükümetine deprem felaketiyle mücadelemizde sergiledikleri dayanışma için tekrar teşekkür ediyorum. Bu ziyareti, Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyorum. Devlet-millet el ele vererek dost ve kardeşlerimizin de desteğiyle inşallah depremin yaralarını saracak, afetin izlerini de kısa sürede inşallah sileceğiz.

Sayın Başbakan ile görüşmemizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı topyekun mücadele kararlılığımızı teyit ettik. Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık ve bu vesileyle de bu çalışmayı yürütecek olan bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz.

Kabul ettiğimiz Ankara Bildirisi ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik önemi haiz yüksek bir projedir. Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerden Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan faydalanacaktır.

Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşeri münasebetlerimizi tahkim edecek bu proje ile diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da katılımıyla Kalkınma Yolu Projesi’ni bölgemizin yeni İpekyolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum.

Türkiye, Irak halkının gerçek dostu olduğunu her vesileyle ispat etmiştir. Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu da yine Türkiye’dir. Komşular arasında zaman zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını daima göstermiştir. Bugün de aynı iradeyi ve ortaklık ruhunu devam ettiriyoruz. Bizler terörün acısını ve kanlı yüzünü çok iyi bilen, bunun bedelini ödemiş ülkeyiz. Terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmeyi görev addediyoruz.

Sayın Başbakan ile görüşmemizde ağırlıklı olarak PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelemizi de ele aldık. Bu örgütlerin her iki ülke için de tehdit oluşturduğu açıktır. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı terör örgütünden temizlemesidir. Terörle mücadelede Irak’la her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak isterim.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Irak’ın sıkıntısının giderilmesi için Dicle Nehri’nden bırakılan su miktarını bir ay süreyle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık. Sınır aşan sularla ilgili meselelerin üstesinden ancak akılcı ve bilimsel iş birliğiyle gelebiliriz. Geçtiğimiz yıl 24 milyar doları aşarak rekor kıran ticaret hacmimizi daha da artırma potansiyeline sahibiz. Şüphesiz bu hedefe ulaşmak için ticaretin önündeki tarife dışı engel ve kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor."

Hibya Haber Ajansı