Bankacılık krizinin çözümüne dair hafta başında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ından gelen kararlı açıklamalar sonrasında ise; faiz artırım beklentileri 25 Bp. düzeyinde beklentilere paralel olarak artırıldı.

Bu akşam açıklanan FOMC karar metninde de; Federal Fonlama Hedef Aralığı, beklentilere paralel olarak 25 Bp. artırıldı ve %4,75-%5,00 düzeyine geldi. Karar metninden devam eden faiz artırımlarına yönelik atıfın çıkartılması ve onun yerine belki bir faiz artırımı daha gerekli olabilir cümlesinin eklenmesi dikkat çekerken, ayrıca: Bankacılık sektöründeki kargaşanın kredileri sıkılaştırmasının ekonomi üzerinde baskı oluşturmasının büyük olasılık olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklanan projeksiyonlara baktığımızda; 2023 yılsonu faiz medyan beklentisi %5,1 düzeyinde sabit bırakılırken, 2024 faiz medyan beklentisinin ise %4,1’den %4,3’e çıkartıldığı görüldü. Ayrıca, İşsizlik Oranı projeksiyonlarında; 2023 yılı beklentisi %4,6’dan %4,5’e çekilirken, 2024 yılı beklentisi %4,6 düzeyinde sabit tutuldu. Kişisel Tüketim Harcamaları(PCE) beklentilerinde ise; 2023 yılı öngörüsü %3,1’den %3,3’e revize edilirken, 2024 yılı öngörüsü %2,5 düzeyinde sabit bırakıldı.

Fed Başkanı Jerome Powell ise, düzenlediği basın toplantısında: Bankacılık sektöründeki şartları yakından izlemeye devam ettiklerini, uyguladıkları kredi programlarının bankaların ihtiyaçlarını etkin şekilde karşıladığını ve tüm mudilerin tasarruflarının güvende olduğunu söyleyerek, bankacılık sektörüne dair kaygıları ortadan kaldırmaya yönelik mesaj verdi. Enflasyon oranlarına ilişkin olarak: Enflasyonun çok yüksek kalmaya devam ettiğini, enflasyonu düşürmek için gerekli tüm araçları kullanacaklarını söylerken, enflasyonu %2'ye getirmeyi çok güçlü şekilde taahhüt ettiklerini de hatırlattı.. Faiz kararlarına yönelik olarak: Verilerin toplamına bakarak karar vereceğiz diyen Powell, projeksiyonların bir plan olmadığını da yineledi.

Yorum: Karar metninden devam eden faiz artırımlarına yapılan atfın çıkartılması ve bankacılık krizinin ekonomi üzerindeki baskı oluşturmasının büyük olasılık olduğuna değinilmesi; Fed’in her an faiz artırımlarını sonlandırabileceği şeklinde bir algıya neden olabilir. Öyle ki, 2023 GSYİH beklentisinin %0,5’den %0,4’e ve 2024 GSYİH beklentisinin de %1,6’dan %1,2’ye revize edilmesini de bankacılık krizi ile ilişkilendirebiliriz. Faiz medyan beklentilerine baktığımızda ise; Fed’in 2023 yılında 25 Bp.’lık bir faiz artırımı daha yapacağını(%5,00-%5,25) ve burada faizi sabit bırakacağını veya daha fazla yapıp sene sonunda yine %5,00-%5,25 düzeyinde faizi tutacağını anlıyoruz. 2024 faiz medyanında yapılan yukarı yönlü revizyonda da; 75 Bp.’lık bir faiz indirimi ile faizin 2024 sonunda %4,25-4,50 konuşlanacağını görüyoruz. Fed Başkanı Powell’ın bankacılık sektöründeki krizin yatışmasına yönelik yapmış olduğu açıklamalar sakinleştirici tonda oluşurken, enflasyonla mücadele için yaptığı söylemler de kararlılık vurgusu içermekte. Powell’ın, FOMC karar metninde de değinilen: Son bankacılık krizinin kredi koşullarını sıkılaştıracağını ve bunun da ekonomi üzerinde olumsuz sonuçları olabileceğine atıfta bulunarak, ardından sarfettiği: “buna cevap vermeliyiz” şeklindeki sözleri, gerektiğinde faiz dahi indirilebiliriz algısına neden olabilir.

Kaynak: Galata Menkul Değerler
Hibya Haber Ajansı