Konuşmasının başında Konya’nın tarihsel ve manevi önemine dikkat çeken Davutoğlu, ramazan ayının arınma ayı olduğunun altını çizerek, “Her bir siyasi partiye, her bir siyasiye, aydına, sivil toplum temsilcisine çağrımız var. Geliniz arınalım. Neden mi arınalım. Gelin kutuplaştırmadan, düşmanlaştırmadan arınalım” dedi.

“Kutuplaşma çıkardılar”

Davutoğlu, ülkedeki ayrışmaya vurgu yaparak, “Yukarılardan bir yerlerden gelen üstenci bir dil, buyurgan bir dil toplumumuzu kutuplara böldü. Bizden ve onlardan dediler. Siz ve biz dediler ve sürekli olarak toplum içindeki farklılaşmalardan siyasi kutuplaştırmalar çıkardılar” şeklinde konuştu.

“Siyaseti ramazana kul eyleyelim. Ramazanı siyasete kurban eylemeyelim”

“Geçmişimiz bir, kaderimiz bir, geleceğimiz bir.” diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

“Hangi partiden, hangi siyasi görüşten, hangi etnik ve mezhebi kökenden olduğumuza bakmaksızın sabah yola çıkarken yolda karşılaştığımız herkese selam verelim. Seçim dönemindeyiz. Siyaseti ramazana kul eyleyelim. Ramazanı siyasete kurban eylemeyelim. Bakınız deprem bölgesinde aynı sitede, aynı binada enkaz altında kalanlar birbirlerine hangi mezheptensin, hangi inançtansın, hangi partidensin diye sormadı. 14 Mayıs böyle bir ortak geleceğin yeni bir miladı olacak inşallah.”

“Kazanımlarımız daha da güçlendirilecek”

Davutoğlu, başörtüsünü yasal çerçeveye kavuşturmak başta olmak üzere şu ana kadar din ve vicdan özgürlüğü konusunda ele edilen tüm kazanımların korunacağını, daha da güçlendirileceğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Kimse korku salmasın ve yine buradan bütün 85 milyonun her birine sesleniyoruz. Düşünceniz, inancınız, felsefeniz, hayat tarzınız ne olursa olsun sizler bizim için onuruna saygı duymak zorunda olduğumuz insanlarsınız. İnsan kardeşlerimiz. Ahsen-i takvim üzere yaratılmış insanlara kimse tepeden bakamaz. Kimse kibirle bakamaz. Yüreğimizi, gönlümüzü açacağız ve inşallah 14 Mayıs böyle bir kardeşliğin, insan onuruna dayalı yeni bir dönemin başlangıcı olacak inşallah.”

Hibya Haber Ajansı