Ülkemizin öne çıkan bölgelerinden olan turunç diyarı Akdeniz bölgesinde bulunan koylar güzellikleri ile göz kamaştırmaktadır.

Yeşilin ve mavinin buluşarak eşsiz bir manzara yarattığı Akdeniz koyları, huzur bulmak isteyenlerin uğrak noktası olmaktadır.

Hem yerli hem de yabancı turistlerden ilgi gören bu koylar hakkında bilgi edinmek için yazının devamını okuyabilir, bu koylara gitmeden önce fikir sahibi olabilirsiniz. Akdeniz’in koylarını özgürce gezebilmek için araba kiralama hizmeti almayı değerlendirebilirsiniz.

Adrasan Koyu

Kumluca’ya bağlı bir koy olan Adrasan, Antalya’nın merkezine 95 kilometre mesafede bulunuyor. 2 kilometrelik uzunluğa sahip eşsiz kumsalı ve el değmemiş doğasıyla Akdeniz'in en güzel koyları arasında yer alan bu koyda Helenistik Çağ izlerine de rastlamak mümkündür.

Sığ ve kumlu bir denize sahip olan bu koyda çocuklar da çok rahat bir şekilde yüzebilir. Ayrıca rüzgarlara karşı korunaklı olan bu koy tekneler için de ideal bir doğal liman olmaktadır. 25 metrelik sualtı görüş mesafesine sahip olan Adrasan Koyu, dalış yapmak isteyenler için de güzel bir nokta.

Kekova Koyu

Kekova, Kaleköy ve Üçağız köylerinin açıklarında, Akdeniz’in en temiz noktasında yer alıyor. Arkeolojik kalıntıları, Bizans Dönemi’ne tarihlenen benzersiz bazilikası ve batık şehriyle Kekova Adası, 1990 yılından beri koruma altında olduğundan dolayı Kekova Sit Alanı adıyla da bilinmektedir.

Yatların ve tur teknelerinin sık sık uğradığı Kekova’ya ulaşım deniz yoluyla sağlanmaktadır. Likyalılardan sonra Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış olan bu muhteşem güzellikteki koy, tarihi mirasına ek olarak su altı zenginliklerinden ötürü de dalış için ideal bir yer.

Kalkan Koyu

Yalnızca ülkemizin değil, tüm Akdeniz’in de en güzel koylarından biri olan Kalkan, arkasında bulunan Toros Dağları manzarasıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda gezi tekneleri ve balıkçı tekneleri için de vazgeçilmez bir liman olan bu koy Yunan adalarına da oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır.

Su kaplumbağaları olan caretta caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapan bu koy, sakin ve kristal berraklığındaki sularıyla dalış ve balıkçılığın yanı sıra su sporları için de elverişlidir. Siz de su sporlarına meraklıysanız bu koyu ziyaret edebilir, su sporları yapabilir ve doğa içerisinde huzur bulabilirsiniz.

Sazak Koyu

Sazak Koyu’na Çıralı ve Adrasan’dan bir saat sürecek bir tekne yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Sakin bir tatil yapmak isterseniz masmavi ve durgun deniziyle burası sizin için adeta bir saklı cennet. Musa Dağı eteklerinde yer alan Sazak Koyu’nda güneşin tadını çıkarabilir hatta kamp kurabilirsiniz.

Bu koyu ziyaret ederseniz aynı bölgede yer alan diğer koylar olan Yalancı ve Ceneviz koylarına da gidebilirsiniz. Yeşil ve mavinin en güzel tonlarına şahitlik edebileceğiniz Sazak Koyu’nda yürüyüş yapabilir, muhteşem manzarayı seyredebilir ve birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca sakinliğin tadını çıkarabileceğiniz bu yerde yüzmeye doyabilirsiniz.

Kleopatra Koyu

Adını ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alan, yaklaşık iki kilometre uzunluğa sahip plajı ve altın renkli kumlarıyla öne çıkan Kleopatra Koyu ülkemizin önemli plajlarından biri.

Her yıl hem yurtdışından hem de ülkemizden pek çok ziyaretçinin uğradığı bu koyun bu kadar ilgi çekmesinde Marcus Antonius’un aşkını ölümsüzleştirmek için kayaya oydurduğu Kleopatra silüetinin de etkili olduğu söylenmektedir.

Mavi bayraklı bir plaj olan Kleopatra Plajı, berrak sularıyla hem yüzenlere hem de dalış yapanlara harika bir manzara sunmaktadır. Kleopatra Plajı’nı ziyaret ederek hem manzaranın tadını çıkarabilir hem de su sporlarına vakit ayırabilirsiniz.

Phaselis Koyu

Sakin, sığ ve kumluk bir deniz isteyenler için ideal bir seçenek olan Phaselis Koyu, pek çok aktivite için oldukça elverişli. Antik çağlardan izler taşımasıyla Antalya’daki diğer koylarla benzeşen Phaselis, Kemer’e yaklaşık 12 km mesafede bulunmaktadır.

Masmavi temiz denizinin yanı sıra çam ağaçlarıyla kaplı doğasıyla kamp yapmak için iyi bir seçenek olan bu benzersiz manzaralı yerin üç doğal koyu vardır. Dilerseniz Phaselis’te yapılan turlara katılıp buranın denizini ve doğasını tecrübe edebilirsiniz. Üç doğal koy arasında farklı zamanlarda vakit geçirebilirsiniz.

Kaputaş Plajı

Akdeniz'de gezilecek koylar arasında yine Antalya’da bulunan Kaputaş Plajı’na yer vermeden edemedik. Uzun sayılabilecek bir yürüyüşün sonunda ulaşabileceğiniz bu koya gelmek için yaklaşık 200 basamak inmek durumundasınız.

Ancak yürüyüş yapmayı seviyorsanız buraya gelmek sizin için zor olmayacaktır. Ayrıca karşılaşacağınız manzara size tüm yorgunluğunuzu unutturacaktır. Hem ailenizle hem de arkadaşlarınızla gelebileceğiniz bu koyda berrak denizin tadını çıkarabilir ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz.

Palamutbükü

Ege ve Akdeniz’in buluştuğu yer olan Datça’da bulunan Palamutbükü, yalnızca Akdeniz’in değil ülkemizin en güzel koylarından biri olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer olmasına rağmen doğallığından bir şey kaybetmemiştir. Buraya geldiğinizde benzersiz bir manzaraya şahit olabilirsiniz.

Uzun plajı, hafif hafif dalgalanan denizinin yanı sıra tekne turlarıyla keyifli vakit sunan Palamutbükü’nde su altına dalarak keşif yapmak da mümkündür. Buranın plajı taşlardan oluşmaktadır. Ayrıca güneşin tadını çıkarmak için de ideal bir yer olan Palamutbükü’nde yeşille mavinin buluştuğu eşsiz manzaraları görebilirsiniz. Alanya araba kiralama hizmetiyle buraya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Patara Plajı

Patara, Kaş ve Kalkan’a oldukça yakın bir mesafede konumlanmaktadır. Adını Patara Antik Kenti’nden alan bu plaja giriş yapmak için ücret ödemek gerekmektedir. Ancak Müze Kart’a sahipseniz içeri ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.

Birçok Yeşilçam filmine de ev sahipliği yapmış olan Patara, kum tepeleri ile adeta çöldeymişsiniz gibi hissettirecek size. Ayrıca farklı bir deneyim yaşamak isterseniz de burada düzenlenen turlara katılarak antik kent içerisinde ve kum tepelerinin üzerinde atla dolaşmanız mümkün.

Caretta caretta kaplumbağalarının bulunduğu bir diğer plaj olan Patara Plajı kaplumbağalardan ötürü belirli saatler içinde kullanılabilmektedir. Bu plaj tüm güzellikleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Akçagerme

Akçagerme Plajı, turizmin odak yerlerinden olan Kaş’ta bulunan güzel bir plajdır. Daima ılık ve berrak suya sahip olan bu plaj aynı zamanda benzersiz bir denize sahip.

Sakin bir yer arayışında olanların tercih edebileceği bu plaj mavi bayraklı plaj statüsünde bulunmaktadır. Kaş merkezine oldukça yakın konumda yer alan Akçagerme sığ, temiz, masmavi ve dalgasız bir deniz arıyorsanız beklentilerinize karşılık verebilir.

Görülmeye değer olan bu plajda voleybol sahası ve tenis kortu gibi spor yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Hem yüzmeye hem de spora doyabileceğiniz Akçagerme’de keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kargı Koyu

Kargı koyu, Datça Merkezinin 3 kilometre güneyinde bulunan küçük bir koydur. Merkeze yakın konumundan ötürü ziyaretçileri çeken bu koyun 2 plajı, kristal berraklığında denizi ve ufak bir yat çekek alanı bulunmaktadır.

Kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı olmasından dolayı mavi tur teknelerinin tercih ettiği bu koyun denizi berrak, temiz ve serin. Koyun plajı genellikle çakıl taşlarından meydana gelmektedir. Aynı zamanda her iki plajda da yeme-içme imkanlarının yanı sıra şezlong ve duş imkanı da bulunmaktadır.

Yüzme ve dalış için de ideal bir nokta olan bu koy yediden yetmişe herkesin keyifle vakit geçirebileceği bir yer. İstanbul araç kiralama hizmeti ile büyükşehirden de ulaşım sağlayabileceğiniz bu koyda kendi aracınızın konforunda vakit geçirebilir, kafa dinleyebilirsiniz.

Ovabükü

Mesudiye köyünün denize bakan üç koyundan biri olan Ovabükü, Mesudiye köyünün ovadaki yerleşimi olarak da bilinmektedir zira köy bir dağ yamacında kuruludur.

Hem tarım hem de hayvancılığın yapıldığı verimli topraklar bulunan Ovabükü zeytin ürünleri, bal ve bademi ile ün salmıştır. Tüm bu ürünlere birçok noktadan ulaşılabilmektedir. Ovabükü’nde bulunan sahil oldukça uzun.

Kum ve çakılın karışık olduğu bu sahilin denizi de oldukça berrak. Sahilde kurulu tesisler birçok ihtiyacınızı karşılamanız için yeterli. Hem yeme içme hem de denize girmek için burayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca Mesudiye köyünün diğer iki koyuna da yakın olan bu yerden o koylara gitmek de oldukça kolaydır. Buraya uğramışken Hayıtbükü ve Kızılbük koylarını da gezebilirsiniz.

Hayıtbükü Denizi

Kapalı bir koy olan Hayıtbükü’nün denizi dalgasız ve sakin. Rüzgara karşı korunaklı olan Hayıtbükü’nde deniz de hem temiz hem de berrak. Hayıtbükü sahilinde şezlonglar kumla karışık çakıl taşları üzerinde bulunmaktadır. Koyun en sağ kısmındaki iskelede yatlar ve balıkçı tekneleri yer almaktadır. İskelenin arkasından denize girilmektedir.

Ovabükü’nün ardından buraya da uğrayarak hem sakin denizde yüzebilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Akdeniz'deki koylar arasında sakinliği ile öne çıkan bu koyda huzurun tadını çıkarabilir ve yürüyüş yaparak oksijen depolayabilirsiniz.

Kızılbük

Mesudiye köyünün Hayıtbükü koyundan 5 dakikalık yürüyüş mesafesi uzaklıkta yer alan Kızılbük Hayitbükü’nün solunda, bir tepenin hemen ardında bulunmaktadır. Hayıtbükü’ne kıyasla daha korunaklı ve saklı bir koy olan bu koyda bulunan tesisler tüm ihtiyaçları karşılamanıza imkan sağlamakta ve koyun tam ortasında yüzen bir iskele bulunmaktadır.

Kızılbük’te bulunan iskele denize çakılı ayaklara sahip değildir ve yazın devrede kalırken kışın sökülmektedir. Bu koyun denizi berrak, temiz ve dalgasız. Kumla karışık çakıl taşlarıyla kaplı olan sahiliyle bu yer dinlenmek isteyenler için ideal bir yer.

Denizi gözlemlemek için de iyi bir yer olan Kızılbük, kanoyla koy turu yapmak için de iyi alternatiflerden. Ayrıca, burada yeme içme ihtiyaçlarınız için tesislerden faydalanabilirsiniz. Bu nedenle rahat ve sakin bir tatil geçirebilirsiniz.

Datça Aktur

Akdeniz'de gezilecek koylar arasında bulunan Aktur, Datça merkezine 30 kilometre mesafede yer almaktadır. Marmaris yolu üzerinde bulunan bu saklı bir cennet Kurucabük ve Çiftlik olmak üzere iki ayrı yerleşim alanından oluşmaktadır. Mavi bayraklı plajın çam ormanlarıyla buluştuğu bu yerin

batı kısmında bulunan koy Çiftlik Koyu, doğuda bulunan koy ise Kovanlık Koyu.

Kovanlık Koyu’nun doğusunda Kurucabük adı verilen bir kısım daha bulunmaktadır. Bu bölüm de Aktur’a bağlı bir yerleşim alanıdır. Batı kısmında yer alan Çiftlik koyu çam ormanları içerisinde yer alan ve yerleşimin ağırlıklı olduğu bir alan.

Kovanlık Koyu ise kamp alanı ve bungalovlar bulunan aynı zamanda teknelerin demir attığı bir nokta. Aktur’da banka, sağlık ocağı, eczane, postane, süpermarketler, dalgıç ve yelken okulu, internet kafe, kuaför restoranlar, ve kamp alanları mevcut. Yani burası her türlü imkana sahip. Voleybol ve basketbol sahaları, tenis kortlarının yanı sıra burada yelken ve aletli dalış gibi aktiviteler yapılabilir.