CHP Mersin 3. Sıra Milletvekili Adayı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, seçimlere az bir süre kala çalışmalarını hızlandırdı. Seçim kapsamında birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile buluşup çarşı-pazar gezen, halkla iç içe olan sanayici ve iş adamlarının sorunlarını masaya yatıran Ekmen’in son durağı Mersinli internet gazetecileri oldu. Ekmen’i ziyaretinde çok sayıda dernek üyesi karşılarken MEİGDER Başkanı A.Vahap Şehitoğlu, öncelikle dernekleri hakkında bilgiler verdi.
“İNTERNET GAZETECİLERİNİN GELİRLERİ KESİLDİ”
İnternet gazetecilerinin haklarına kavuşması için uzun yıllardır mücadele ettiklerini anlatan Başkan Şehitoğlu, en sonunda kamuoyunda ‘Sansür Yasası” olarak nitelendirilen 40 maddelik Basın Yasası’nın yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yasanın bazı yönleriyle çok iyi ancak bazı yönleriyle de tamamen kabul edilemez olduğunu ifade eden Başkan Şehitoğlu, “Yasayla haber siteleri kayıt altına alındı, internet gazetecilerinin basın kartı alabilmelerine imkan tanındı. Bunlar çok güzel gelişmeler. Ama maddi olarak önümüz tıkandı. Şuan dernek üyesi hiçbir internet haber sitemiz kamu kurumlarından ilan ve reklam alamıyor. Çünkü şartları ağır, örneğin resmi ilan için 8 kişi çalıştıracaksınız ve 24 ay hiç ilan almadan bekleyeceksiniz. 24 ay tüm masraflara katlanacaksınız ama bununla bitmiyor eğer 24 ay sonra kriterleri yerine getiremezseniz yine resmi ilan alamıyorsunuz. Resmi ilan almayacaksanız da herhangi bir yerel haber sitesi için 2 kişi çalıştırma zorunluğu getirildi. Bu en kötü ayda 25 bin liralık bir gider demek. Bunlar özellikle yerel siteler için ağır geliyor. Ve bu şartları yerine getiremeyen haber siteleri maalesef kamu reklam ve ilanlarını alamıyor” dedi.
“SORUNLARI RAPORLAŞTIRIP HÜKÜMETE İLETTİK”
MEİGDER’in bağlı olduğu Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ile bir üst çatı olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak, geçmişten gelen sorunlarla birlikte yeni yasanın getirdiği dezavantajları içeren raporları hükümete ilettiklerini söyleyen Şehitoğlu, “Raporlarımızı ayrıca başta CHP ve DEVA Partisi olmak üzere bazı muhalefet partileri ile de paylaştık. Yakın zamanda başkanlar kurulu toplantısı yapılacak ve güncel sorunlar dile getirilecek. Bu toplantının raporlarını da sizlere sunarız. Sizlerin desteği bizim için önemli. Bu yasanın bütünüyle iptal edilmesi lazım. Seçimden sonra inşallah bizlerin bu sorunlarını Mersin Milletvekili olarak Meclis’e taşır, çözüm bulursunuz” ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET, İLAN YOLUYLA BASIN ÜZERİNDE KONTROL MEKANİZMASI OLUŞTURUYOR”
CHP Mersin Milletvekili Adayı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ise öncelikle iktidara geldiklerinde medyanın her alanında çalışan kişilerin sorunlarıyla büyük bir titizlikle ilgileneceklerine dikkat çekti. Kamuoyunda ‘Sansür’ veya ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen 7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un dengeli bir şekilde elden geçirilmesinde fayda olduğunu söyledi. Ekmen, “Hükümet bu yasalarla büyük medyayı kontrol ediyor, küçük medyayı ise gözden kaçıyor. Parası olan gazetecilik yapsın deniliyor. Resmi ilan alan basın kurumlarından çeşitli bahanelerle ilan kesintisi yapılarak cezalandırma yoluna gidiyorlar. Bir şekilde kontrol mekanizması oluşturuyorlar. Yeni çıkan basın yasasının hangi maddesiyle, hangi kanun ile ilgili olarak bu sorunlar yaşanıyor dernek olarak bir rapor hazırlayıp güncel haliyle bize bildirmenizde yarar var. Bunun dışında ‘212’ tabir edilen basın sigortaları ile ilgili de bir çalışma yapılması gerekiyor” diye konuştu.
“GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ”
Öte yandan 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili MEİGDER üyelerinin sorularını da yanıtlayan Ekmen, Mersin’de 5 vekil çıkarmalarının sürpriz olmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçim anketlerinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da önde olduğunu kaydeden Ekmen, “Herkes müsterih olsun gümbür gümbür geliyoruz” dedi. Sandık güvenliğiyle ilgili olarak da kaygılanmadıklarını vurgulayan Ekmen, “Yaklaşık 200 bin sandık var hepsinde de muhalefet temsil edilecek. Islak imzalı kartlar alınacak başka da bir yolu yok. Tüm partiler bu konuda çok iyi çalıştı. Her vatandaş müşahit olamıyorsa dahi oy kullandığı sandıkta oy sayımına katılmalı. Sorumluluk bunu gerektirir. Sandık güvenliğiyle ilgili endişemiz yok” diyerek sözlerini haber noktaladı.