Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen ve küresel ölçekte bir kriz unsuru olarak ele alınan su kaynaklarının tükenişini masaya yatıran ‘Başka Bir Su Yönetimi Mümkün Panel ve Semineri’ne Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı. Programda, kuraklığın artık uzak bir tehdit olmaktan çıkıp, etkileri her geçen gün artan somut bir gerçeklik olduğuna dikkat çekildi.
![]()
Programa; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in yanı sıra; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkan Vekili Zeydan Karalar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Koordinatörü Ahmet Güneş, Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana ve Mersin'den ilçe belediye başkanları, rektörler, üniversite temsilcileri, STK, kurum ve oda temsilcileri ile muhtarlar katılım sağladı.
![]()
Başkan Seçer'den 360 Derece Su Yönetimi Vurgusu
Programda konuşan Başkan Seçer, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) bünyesinde kurdukları SCADA Sistemi ile suyun her noktada ve her an kontrolünü sağladıklarını belirterek, "Suyun kaynağından çıkışından itibaren arıtılmış olarak deşarjına kadar bütün süreçleri 360 derece su yönetimi ile bütüncül olarak izliyoruz" dedi. Seçer, Mersin için büyük önem taşıyan Pamukluk ve Berdan barajlarının havza koruma planlarını tamamladıklarını ve ilgili kurumdan görüş beklediklerini ifade ederek, "Hemen akabinde planları uygulamaya başlayacağız. O havzaları koruyacağız, 'buraya insan eli değmeyecek' diyeceğiz ve inşaat yaptırmayacağız" ifadeleriyle su havzalarının korunmasına yönelik kararlılıklarını dile getirdi.
Seçer, su krizine karşı yürüttükleri çalışmalara değinerek; altyapı yatırımları, SCADA Sistemleri’yle izleme, havza koruma planları, gri su uygulamaları, arıtılmış suyun tarım ve sanayide kullanımı, yenilenebilir enerji projeleri, eğitim faaliyetleri ve merkezi yönetimle iş birliği gerekliliği gibi başlıkları ele aldı.
"Türkiye ve Dünya Su Stresi Yaşıyor; Yolun Sonu Göründü"
Başkan Seçer, "Sadece Türkiye değil, dünya bir su stresi yaşıyor" diyerek, Türkiye'nin su zengini bir ülke olduğu yanılgısına dikkat çekti. Kişi başına düşen su miktarının 20 yıl önce 4 bin metreküp iken, bugün 1200-1300 metreküplere gerilediğini belirten Seçer, farklı bir su yönetimi ortaya konulmazsa bu rakamların 5 yıl içinde 1000 metreküpün altına düşeceğini öngördü. Seçer, "Bir yönetici olarak söylüyorum; artık yolun sonu göründü" diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.
Tarımda demode sulama sistemleri, bilinçsiz yeraltı suyu kullanımı ve mevcut suyun iyi yönetilememesinin su stresini artırdığını belirten Seçer, ayrıca küresel iklim krizinin yağış rejimlerini değiştirdiğine işaret etti.
Su Kıtlığı ile Mücadelede Katılımcı Demokrasi ve Yenilenebilir Enerji Vurgusu
Başkan Seçer, su kıtlığı ile mücadelede katılımcı demokrasinin önemine değinerek, sivil toplum, üniversite ve meslek odalarıyla iş birliğinin gerekliliğini vurguladı. Vatandaşların su kullanımı konusunda daha bilinçli olması gerektiğini ve temiz içme suyunun bahçe sulamada kullanılmaması gerektiğini belirtti.
MESKİ'nin GES (Güneş Enerjisi Santrali) ve biyogaz jeneratörleriyle elektrik ürettiğini söyleyen Seçer, "7, 6 ve 20 megavat olmak üzere 3 ayrı yerde toplamda 33 megavatlık yatırımlarımız var. Bunlar sayesinde MESKİ, kurulu gücünün yüzde 45’ini yenilenebilir enerji ile sağlamış olacak" dedi. Ayrıca tarımsal kooperatiflere yüzde 50 hibeli GES desteklerine başladıklarını ve su tasarrufu, çevre temizliği konularında eğitim faaliyetleri yürüttüklerini ekledi.
Başkan Karalar'dan Acil Önlem Çağrısı
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkan Vekili Zeydan Karalar, su kaynaklarının hızla azaldığının altını çizerek acilen önlem alınması gerektiğini belirtti. Karalar, "Dünyada 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor. Her gün 5 yaşın altındaki 700’den fazla çocuk hijyenik su erişimi olmadığı için canından oluyor. 2030’a kadar 700 milyon kişinin susuzluk nedeniyle göç edeceği varsayılıyor. Ülkemizin de yüzde 22’si çölleşme riski yaşıyor" diyerek durumun vahametini ortaya koydu. Karalar, tüm Türkiye'nin en hızlı şekilde kapalı sulama sistemine geçmesi ve Mersin'in vahşi sulamaya karşı aldığı önlemlerin her yerde uygulanması gerektiğini vurguladı.
TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ise, suyun sadece bir altyapı konusu olmadığını, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları olan, adaletli paylaşımı gerektiren kamusal ve evrensel bir değer olduğunu belirtti. Yıldız, "Biz, gelecek nesiller için başka bir su yönetiminin mümkün olduğuna inanıyoruz" diyerek programın hedeflerini özetledi.
Panel ve seminer, konuşmaların ardından alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen sunumlarla devam etti.


