Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin Valiliği, Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği ile Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü’nün destekleriyle hayata geçirdiği ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’, doğayla tarihi ve kültürü birleştiren eşsiz yürüyüş rotalarıyla katılımcılarını ağırlamaya başladı. Projenin tanıtılmasının ardından gerçekleşen ilk resmi yürüyüş, doğaseverlerden tam not aldı.
‘Tarihe, Doğaya, Kültüre Yürüyelim Arkadaşlar!’ sloganıyla düzenlenen yürüyüşte katılımcılar, Olba Etabı içerisinde yer alan Silifke Işıkkale-Kubat Kanyonu-Tekkadın Ören Yeri boyunca 5 kilometre yürüdü. Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin bu ilk resmi yürüyüşü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonunda gerçekleşti.
Orta zorluk seviyesindeki 5 kilometrelik parkur, doğaseverlere sadece fiziksel bir deneyim değil, aynı zamanda tarihsel ve kültürel bir yolculuk da sundu. Antik yerleşimlerin gölgesinde, doğanın kalbinde yürüyen doğaseverler, unutulmaz anlar yaşadı. Yürüyüşe; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü ile Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Rıza Demir, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden ve Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Durukan, Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü üyeleri ve doğaseverler katıldı.
Kilikya Yolu: Bir Açık Hava Müzesi ve Tarih Köprüsü
Tamamı 550 kilometreden oluşan bu kadim rota, Tarsus’tan Yeşilovacık’a kadar uzanıyor. İpek Yolu, Toroslar, Olba ve Afrodit olarak isimlendirilen 4 etap ile 38 ayrı parkurdan oluşan Tarihi Kilikya Yolu; hem doğa yürüyüşçüleri hem de tarih ve kültür meraklıları için bir açık hava müzesi niteliğinde. Ardıç, çam ve sedir ormanlarının içinden geçilen parkurlar, aynı zamanda Helenistik, Roma ve Bizans dönemi gibi birçok medeniyete ait izleri de taşıyor. Kilikya Yolu sadece bir yürüyüş rotası değil; geçmişle bugünü buluşturan bir tarih yolu olma özelliğiyle de katılımcılarına eşsiz deneyimler sunuyor. Katılımcılar, binlerce yılın birikimini taşıyan bu topraklarda geçmiş ile bugün arasında bir köprü kuruyor. Tarihi Kilikya Yolu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler https://kilikya.site/ adresini ziyaret edebilir.
Yetkililerden Projeye Tam Destek Mesajları
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin çok inandıkları ve güvendikleri bir proje olduğundan söz etti. Gökayaz, “Silifke’den Tarsus’a kadar 550 kilometre üzerinde, 4 ana hattan ve 38 parkurdan oluşan bir yoldan bahsediyoruz. Genel anlamda Kilikya Yolu; benzerleri ve diğer yol hatları gibi büyük özellikleri olan bir yol. Bu yolun tanıtımına da büyük bir önem veriyoruz ve bugün ilk yürüyüşümüzü gerçekleştirdik. Haftaiçi duyurularda bulunduk ve halkımızı da davet ederek hep beraber bu parkurlarda yürüdük, bundan sonra da yürümek istiyoruz” dedi. Gökayaz, “Buradaki amacımız; Tarihi Kilikya Yolu’nun hem kent içinde hem Türkiye genelinde hem de uluslararası anlamda tanıtımını sağlamak. Çünkü baktığınız zaman çok büyük bir hat ve bu hat üzerinde tarihi kalıntılar, eski ören yerleri de bulunuyor. Her bir parkurda biz bu yapıları ve özellikleri ön plana çıkartacağız. Tarihi Kilikya Yolu’nu hak ettiği noktaya getireceğiz” diye belirtti.
Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü ile Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Rıza Demir, projenin gönüllü paydaşı olduklarından söz ederek, “5 yıl önce bugün burada bu röportajı yapmak içimizde bir ukdeydi, gerçekten inanılmaz bir mutluluk. Açılışı yaptık ve halkımızı tanıtım amacıyla bugün burada yürütüyoruz” dedi. Proje dolayısıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini ileten Demir, “Vizyoner Belediye Başkanımız olmamış olsaydı bugünlere geleceğimizi hiç sanmıyordum. Çünkü meşakkatli bir iş. Açılıştan sonraki ilk yürüyüşü yapıyoruz ama belki 5 yıl sonra çok farklı şeyler konuşacağız. Bu yolda Koreliler, Çinliler veya Japonlar olacak, onlarla konuşacağız. Bu yollara pansiyonlar, sıkma ve gözleme evleri yapılacak. İnsanları yürütmek için bu yollara rehberler gelecek” şeklinde konuştu.
Demir, bu projenin Mersin ekonomisine, kültürüne ve tarihine büyük katkılar sunacağını düşündüğünü ifade ederek, Yörüklerin kullandığı göç yolları, İpek Yolu, Baharat Yolu, Aşk Yolu ve Güzellik Yolu gibi birçok kültürel ve tarihsel yolu barındırdığını ekledi.
Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü Üyesi Mehmet Yağmur ise “Belediyemiz ve kurumumuz bu konuda Türkiye’ye örnek bir çalışma yaptı. Ben Likya Yolu’nda da yürüdüm ama bence burası Likya Yolu’ndan daha güzel. Doğası ve yürüyüş parkurları olarak daha güzel bir yer. Mersin Büyükşehir’in desteği çok büyük. Çünkü 5 yıldır bu süreci destekliyor. Yani Büyükşehir olmasa zaten bu kadar parkurların tespiti yapılıp, bulunmazdı. Bu proje; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in kentin tanıtımı adına yapmış olduğu en büyük katkılardan biri” ifadelerini kullandı.
Katılımcılardan Tam Not: "Tarih, Doğa ve Kültür Her Adımda Bizimle"
Katılımcılardan Muhammet Demir, Mersin’de doğup büyümesine rağmen parkurda yürüdüğü yerleri ilk defa gördüğünü belirterek, “Burada olduğum için çok mutluyum. Parkur zorluydu, engebeliydi ama böyle organizasyonların artmasını umuyoruz. Aslında buraları Mersin Büyükşehir Belediyesi ile daha çok tanımaya başladık” dedi.
Katılımcılardan Duygu Sahile Kılıç ise, organizasyondan çok memnun kaldığını ifade ederek, “Gerçekten çok güzel bir yol ve ilk kez yürüyorum. Böyle bir yol olduğunu hiç bilmiyordum. Bu kadar güzel bir ören yeri beklemiyordum. Her şey çok güzel ve muhteşem düşünülmüş. İlk kez geldim ve herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu. Mersin’de böyle bir yolun daha önceden olmadığını ekleyen Kılıç, “İlk yürüyüşçüler de resmi olarak biziz. Bu yolun çok gelişeceğine inanıyorum. Türkiye’de de birçok tarihi bölge ve yerleri gezen, seven bir insan olarak Mersin’i çok geliştireceğini, ilerleteceğini ve artık Mersin’in hak ettiği yere geleceğine inanıyorum” diyerek Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti