Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Ro-Ro taşımacılığı verilerini değerlendirerek, sektördeki önemli büyümeyi vurguladı. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini ve 2003 yılına kıyasla yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının 2024 yılında 706 bin 387'ye ulaştığını, bunun da yüzde 221'lik bir artışa denk geldiğini belirtti.

Thumbnail Whatsapp Image 2025 05 13 At 11.58.48

Bakan Uraloğlu, dünya yük taşımacılığının yüzde 88'inin deniz yoluyla yapıldığını ve Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının da yüzde 86'sının deniz yoluyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak deniz taşımacılığından daha fazla pay almak için çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, Türkiye'nin dış ticaretindeki deniz yolunun parasal payının 2003-2024 yılları arasında 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Ro-Ro taşımacılığının, tekerlekleri üzerinde kendi imkanlarıyla hareket edebilen yükler ve özel gemilerle yapılan bir taşımacılık türü olduğunu ve kombine taşımacılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, bu taşımacılık türünün Türkiye'nin coğrafi konumu sayesinde karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığına yeni güzergahlar sunduğunu ifade etti. Avrupa kıtası ile Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin coğrafi yapısının elverişliliği, bu sektörü Türkiye ve Avrupa'da daha da cazip hale getiriyor.

2003 yılında yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının 220 bin 345 olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu sayının 2024'te 706 bin 387'ye yükseldiğini ve 22 yılda üç kattan fazla arttığını belirtti. Geçen yılki taşımaların yüzde 69'unun Avrupa, yüzde 15,5'inin Akdeniz ve yüzde 15,2'sinin Karadeniz bağlantılı Ro-Ro hatlarında gerçekleştiğini, Avrupa taşımalarının yaklaşık yüzde 68'inin ise İtalya hattında yapıldığını kaydetti.

Uraloğlu, geçen yıl Ro-Ro hatlarında taşınan araçların yüzde 68,5'ini treyler, yüzde 28,1'ini tır, yüzde 1,9'unu ise römork ve yarı römorklerin oluşturduğunu açıkladı. 2025 yılının ilk dört ayında ise yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artarak 246 bin 816'ya ulaştığını bildirdi.

Muhabir: Ahmet Biracı